Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Smí se ve volební kampani lhát?

Anna Matušková • Autor: Archiv
Anna Matušková • Autor: Archiv
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ANNA MATUŠKOVÁ

politoložka, FSS MU

Odpověď by měla být jasná, ano, politik by neměl lhát ani v průběhu kampaně, ani po ní. Realita je odlišná. Třicet stříbrných rozhodlo podzimní volby. Velká část voličů si nechala namluvit, že tato částka rozhoduje o jejich životě. Většina lidí žije nohama na zemi, čte noviny, chápe prostou logiku, že je třeba vydělávat a platit své účty. Navzdory tomu v čase, kdy se po městech rozlezou po stěnách barevné plakáty, chce věřit slibům. Takže je načase rozhlédnout se kolem sebe a uvědomit si, že politici nejsou ani lepší, ani horší lidé než my. Politici by neměli lhát a voliči by měli číst programy s otevřenýma očima.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MICHAL VIEWEGH

spisovatel

Nikde na světě se volební kampaně neobejdou bez jisté míry populismu čili neupřímnosti – jako ostatně téměř žádná reklama. Pochopitelná snaha zalíbit se voličům by však neměla překročit hranici, za níž začíná cynický kalkul, vědomé lži a tak dále. Strany by voličům neměly slibovat věci, o kterých už předem vědí, že jsou nesplnitelné. To je podle mě minimální předpoklad politické slušnosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ERIKA HNÍKOVÁ

dokumentaristka

Nemělo by se, ale česká politická scéna není skautský tábor. Volební kampaně českých politických stran jsou přece na pravdách s vynechávkami, zjednodušujících heslech a „vyprázdněné show“ postavené. Voliči, kteří prohlédnou, že za povrchními řečmi v předvolebním spektáklu jsou sliby, které pravděpodobně nikdo nedodrží, se nejdříve zasmějí vtipným volebním heslům, poté rozčílí nad „charismatickými“ politiky, a nakonec řeší, koho a jestli vlastně vůbec volit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

STANISLAV BALÍK

vedoucí katedry politologie FSS MU

Každé malé dítě s větším či spíše menším úspěchem učíme, že lhát se nemá. A přece jak vyrůstá, zjišťuje, že občas zalžou i ti dosud bezchybní tatínek s maminkou. A když dospěje, setká se s termíny milosrdná lež a podobně. Není nic snazšího, než se zdviženým prstem mravokárně kázat – lhát ve volební kampani se za žádnou cenu nesmí. Ale praxe byla a bude jiná. Politika se neodehrává ve vzduchoprázdnu. I když se ucházíme o zaměstnání, občas zalžeme či neřekneme vše. Nejinak to dělají politické strany. Lež ze života neodstraníme. Jedinou obranou tak je – všechno zkoumat a co je dobré, toho se držet.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2009 pod titulkem Anketa: Smí se ve volební kampani lhát?