Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Financování vědy

V poslední době je pro všechny lidi zabývající se vědou hlavní téma zrušení Akademie věd ČR, respektive snížení jejího rozpočtu. Část takto „ušetřených“ peněz má být přelita do Grantové agentury ČR a také na různá ministerstva, hlavně průmyslu. Zajímalo by mě, proč právě tam? Jaký výzkum se děje na ministerstvu průmyslu?LENKA DOUBRAVSKÁ, PRAHA

Ptali jsme v Akademii věd ČR (AV), na ministerstvu průmyslu a v Grantové agentuře ČR:
Jednoznačnou odpověď ohledně „přelévání“ peněz na vědu dnes možná nedokáže poskytnout nikdo. Nová struktura financování se totiž odehrává v rámci reformy, kterou připravila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace a která má poskytnout větší díl peněz na aplikovaný výzkum. Že je návrh problematický a nejasný, tvrdí už i premiér Jan Fischer, který u „kulatého stolu“ o budoucnosti vědy minulý týden prohlásil, že rada nepracuje dobře, a je třeba ji personálně obměnit. Kritizoval i stávající způsob hodnocení výzkumu. Rozhovory o budoucnosti vědy mají pokračovat za měsíc.
V současnosti není jasné, co vše se z původně navrhovaného „přelévání financí“ uskuteční. Otázky zůstávají i kolem plánovaného vzniku Technologické agentury, která má právě posílit distribuování peněz směrem k aplikovanému výzkumu.
Podle dosavadních návrhů zatím nicméně platí, že rozpočet AV by se měl v příštím roce snížit přibližně o půl miliardy korun, na zhruba 5,3 miliardy. Zatímco rozpočet stávající Grantové agentury by měl mírně vzrůst, stejně jako rozpočet na vědu a výzkum, který směřuje na ministerstvo průmyslu. Obě tyto instituce ovšem tvrdí, že nejde o úspory na úkor AV, protože ta se může do jimi vypisovaných soutěží o granty přihlásit také. Ministerstvo průmyslu letos podpořilo přibližně tisíc projektů zaměřených na vědu a výzkum v průmyslu a to s rozpočtem 3,2 miliardy korun. V příštím roce má dostat o sto milionů více. Grantová agentura má v následujícím roce získat o téměř dvě stě milionů více.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].