Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vystupte a do naha!

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Němci prý za hranicemi šikanují Čechy, Praha chystá odvetu

Na česko-německé hranici doutná válka. Pokud se úřady rychle nedomluví, může se z překročení neviditelné čáry, přes kterou dnes lidé jezdí bez problémů za prací nebo na kávu, stát velké trauma. Pod tlakem stížností českých občanů na tvrdou policejní šikanu při kontrolách v německém pohraničí se totiž české ministerstvo vnitra rozhodlo k odvetě. A chce v tuzemsku pořádně skřípnout německé řidiče.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Oko za oko

Z pohraničí přichází zdrcující zprávy. Odvezli mě kilometry od auta a pak mě vyhodili, ať se k němu vrátím pěšky. Musel jsem na služebně čurat do kelímku, protože u mě našli zapalovač a mysleli si, že kouřím marihuanu. Změřili mi zavírací nůž, a protože ostří mělo víc než v Německu povolených dvanáct a půl centimetru, sebrali mi doklady. To je pár svědectví českých cestovatelů, kteří měli tu smůlu, že při návštěvě Německa narazili v třicetikilometrovém příhraničním pásmu na policejní hlídku.

Od přístupu Česka k Schengenské dohodě Evropy bez kontrol na hraničních přechodech se podobné výpovědi objevily v českých médiích už několikrát a tuzemské instituce teď chystají odvetu. Mluvil o ní už bývalý ministr vnitra Ivan Langer a současné vedení úřadu plán potvrzuje. „Na našem území je například nutné svítit po celý den. Můžeme řidiče…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].