Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Cameronovy manévry

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Polský pravičák s pochybnou minulostí vede britské i české konzervativce v Evropském parlamentu

Před měsícem jsem v Guardianu vyjádřil hlubokou lítost nad tím, že David Cameron svedl britské konzervativce z hlavního proudu na scestí, když v Evropském parlamentu opustili vlivnou Evropskou lidovou stranu (EPP) a založili mnohem menší frakci, pokřtěnou na Evropské konzervativce a reformisty (ECR).

Stínový ministr toryů pro evropské záležitosti Mark Francois pak napsal do Guardianu rozhořčený dopis, plný zavádějících či přímo chybných tvrzení, v němž mne poučoval o středoevropské politice (na rozdíl od něho se věnuji studiu politiky střední Evropy již třicet let).

Francois například tvrdí, že většina členů ECR „přichází z největších stran v jejich zemích“. Je to jinak. Poslanci sdružení v EPP reprezentují třináct stran, které jsou ve svých zemích nejsilnější, soudě podle výsledku posledních eurovoleb. Nové konzervativní seskupení se může pochlubit jen jednou takovou stranou: českou ODS. Jejich polský partner, Právo a spravedlnost (PiS), je až druhá největší strana v zemi (navíc daleko zaostává za Občanskou platformou, která je v EPP), zbytek tvoří už jen jednotliví europoslanci z dalších pěti zemí: Nizozemska, Belgie, Finska, Maďarska a Litvy.

Fraška
Od chvíle, kdy Francois napsal svůj dopis, se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].