Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

V RINGU
RESPEKT 30/09 
Hvězdná kariéra
Jaromír Soukup může bouchat o stůl svou výsledkovou listinou, jak chce, ale nejdřív by se měl do ní vůbec podívat. Udělal jsem to za něj (www.boxrec.com).
Pan Soukup absolvoval v ringu celkem 19 duelů a 18 z nich vyhrál. Není divu, když si pečlivě vybírá své soupeře. Pouze dva z jeho soupeřů měli na kontě více vítězství než porážek. Zbytek jsou při vší úctě statisté, kteří se za drobný peníz nechají zmlátit. Celková bilance všech jeho soupeřů je výmluvná: 56 vítězství, 151 porážek a 3 remízy.
Zajímavé jsou okolnosti, za jakých Soukup utrpěl hned na počátku kariéry svou jedinou porážku. Nastoupil proti polskému boxerovi Tomaszi Zeprzalkovi s téměř nulovými zkušenostmi z profiringu. Soukup však netušil, že se jedná o bývalého medailistu z amatérského ringu. Polák uštědřil Soukupovi slušný výprask a jen ručník zachránil nebohého Soukupa od knockoutu. Od té doby si je Soukup vědom, že musí být ve výběru svých soupeřů mnohem opatrnější.
"Box mne naučil nebát se vzít situaci do svých rukou,“ říká Soukup. Má pravdu. Pokud má své politické aktivity zrežírované jako svou "hvězdnou“ boxerskou kariéru, budeme se ještě divit.
Radek Suchý

POVINNÁ ELEKTRONICKÁ ČETBA
RESPEKT 30/09 
Jaká práva jsou si rovna
Článek představuje čtečky elektronických knih jako docela užitečnou věc, ale opomíjí jedno jejich riziko: 17. července 2009 stáhlo knihkupectví Amazon ze všech svých čteček Amazon Kindle knihy George Orwella Farma zvířat a 1984.
"Stáhlo“ znamená, že je na dálku z přístrojů vymazalo uživatelům, kteří za ně zaplatili. Vysvětlilo to tím, že vydavatel, který jim elektronickou knihu poskytl, k ní neměl příslušná práva. Postižené uživatele sice odškodnilo, i tak ale spolu s knihou zmizely poznámky a recenze, které si čtenáři do "svých“ knih napsali (svých je slovo diskutabilní, protože vyšlo najevo, že Amazon neprodává "elektronické knihy“, ale "licence k jejich čtení“). Jak komentuje blogosféra: "Autorská práva jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.“ Zdá se, že se "autorskoprávní“ zásah nemohl stát se symboličtější knihou.
Honza Šípek

Více čtenářských dopisů na Respekt.cz/Vase dopisy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].