Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Já na bráchu...

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Politika a správa věcí veřejných závisí ve značné míře na srozumitelnosti. Nejde jen o to, že by politici měli mluvit jasnou řečí, ale jejich činy by nám měly dávat logiku, nevyvolávat pochybnosti. MF Dnes nedávno odvedla dobrou práci, když odhalila, že bratr minulého ministra dopravy Aleše Řebíčka je zapleten do vydírání jednoho teplického podnikatele a vše řeší policie. Je to o to závažnější, že bratr ministra Adam byl v té době sám policistou.

Je tu ale více zajímavostí. Jak je možné, že Adam Řebíček získal po odchodu od policie zajímavý post ve společnosti ČEZ a to de facto ve stejnou chvíli, kdy se o Aleši Řebíčkovi začalo mluvit jako o budoucím ministru dopravy? A nebo ještě jinak, jak je možné, že se ministrem stal do té doby vlastně ne příliš známý a ne příliš úspěšný politik?

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Podezření je tu celá řada. Stal se Řebíček ministrem proto, že uměl zařídit miliony? A jeho bratr získal místo v ČEZ, protože firma si prostě chtěla zajistit přízeň ministra, což se vždy hodí. Tím spíše ambicióznímu ČEZ. Nevíme.

V ODS i ČEZ se budou nepochybně rozčilovat, že média zase hledají špínu tam, kde ve skutečnosti není. Možná, ale podezření se objevují tam, kde nejsou informace. A zde jsme zase u té srozumitelnosti.

Mirek Topolánek

nikdy srozumitelně nevysvětlil, proč si Řebíčka vybral za ministra a tak dlouho ho držel ve vládě, i když jej provázela celá řada skandálů.

A stejně tak ČEZ neodpovídá srozumitelně na to, proč zaměstnal právě bratra ministra. Zní to jako příliš velká náhoda. A těm se v případech, kdy jde o politiku a byznys, nechce moc věřit. O případu píše Jaroslav Spurný na str. 20–21.

Nesrozumitelnost a nepochopitelnost teď provází i sociální demokraty, kteří nominovali ještě nedávno zelenou poslankyni Olgu Zubovou na stranickou kandidátku do Poslanecké sněmovny. Jde o tak prazvláštní krok, že mu nerozumí ani většina sociálních demokratů, a dokonce ani první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

A jsme znovu u otázek. Proč tak nečekaná nominace? Proč neprošla vnitrostranickou debatou? Je tu souvislost se svržením Topolánkovy vlády, která by se ČSSD bez pomoci Zubové nezdařila? Nebo jí prostě místo na kandidátce koupil podnikatel Jaromír Soukup, který už slíbil miliony na kampaň? Opět nemáme přesné informace. Tvrzení Jiřího Paroubka, že jde přece o populární političku, nemůže uspět, když ve volbách do Evropského parlamentu získala tak málo hlasů, že jsou pod rozlišovací úrovní. To jakýkoli jiný sociální demokrat disponuje větší popularitou a i schopnostmi.

Politici se mohou uklidňovat, že proti nim nemá nikdo důkazy a tím to také skončí. Už jen podezření jim ale může ublížit. Mělo by tedy být v jejich zájmu důkladně veřejnosti ozřejmovat své kroky. Ona srozumitelnost je totiž nejlepší obranou.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, srozumitelné čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2009 pod titulkem Editorial: Já na bráchu...