Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Výslech Bernankeho: jako kauza IPB

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Spojené státy právě zažívají neobvyklou věc. V Kongresu je „grilován“ šéf tamější centrální banky Ben Bernanke a musí čelit nepříjemným otázkám. Nikoli kvůli měnové politice – to je v Americe běžné –, ale kvůli úloze centrální banky ve věci spojení investiční banky Merrill Lynch a banky Bank of America. Američtí legislativci, kteří se tváří nahněvaně, se zajímají o tu část náplně práce Fedu, jež se týká výkonu regulace v praxi. Kongresmanům se zdá, že Fed použil nevybíravé a nelegální metody (snad dokonce vyhrožoval), když nutil management Bank of America k tomu, aby se spojil s Merrill Lynch. Kongresmani mají k dispozici stovky zabavených e-mailů z útrob Fedu.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

To nám něco připomíná: také v kauze konce IPB a spojení IPB a ČSOB sehrály ČNB a ministerstvo financí důležitou úlohu a podobně jako v USA to část politické scény rozzuřilo do běla. Je tu i jedna paralela s povodní. Podobně jako rychlá velká voda vyžaduje útok na banku (a hrozba destabilizace celého bankovního sektoru) rázné řešení a ze strany regulátorů odvahu balancovat na hraně zákona. Není to zkrátka práce pro „předpodělané“ úředníky.

Ben Bernanke ve čtvrtek v Kongresu mimo jiné pravil: „Pokud někdo činí rozhodnutí, která vedou k nezdaru společnosti a k záchraně této společnosti vládou, měl by nést následky.“ Jako bychom se přenesli do roku 2000. Bylo přece zřejmé, že IPB si přála pomoc ze strany vlády, ale vláda a centrální banky ji nechtěly poskytnout.

Rozzuřenými politiky, kterým (a jejich kamarádům) někdo šlápnul na kuří oko, však veškerá podobnost končí. Amerika má tradici otevřenosti a transparentnosti. Vše se probírá veřejnosti na očích, zatímco Kalouskova komise pro IPB jednala za zavřenými dveřmi.

Stejně ale není to, co se děje, pro Fed vůbec špatné. Praní špinavého prádla z útrob instituce může poškodit důvěru v to nejdůležitější, co Fed dělá. A to je měnová politika. A hrozba dalších podobných výslechů je patrně také jedním z důvodů, proč se Barack Obama nakonec rozhodl nevytvořit jednotného finančního regulátora pod střechou Fedu. Takového dohlížitele v Česku již pár let máme, zatím ale neprošel testem krize, respektive ještě nebyl nucen činit problematická, bolestná či kontroverzní rozhodnutí, která mohou vášnivě rozdělit společnost.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 27/2009 pod titulkem Výslech Bernankeho: jako kauza IPB