Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Obuv od obuvníka

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Někdy si člověk chce koupit boty, což ještě jde. Někdy si ale chce koupit zcela konkrétní boty, což je mnohem obtížnější. Než je v obchodě najde, chozením si možná prošoupe boty, rozhodně ale ušoupe nohy, až to bolí. Řešení na tuto bolest naštěstí existuje a je to obuvník čili švec. Protože tato profese kupodivu ještě stále existuje a na rozdíl od prodejny obuvi dokáže vyprodukovat obuv na míru a přesně podle přání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Při pouhém procházení se po obchodech ovšem člověk ševcovskou dílnu neobjeví, na to si musí zalovit na internetu. Tím ale střet s technologiemi končí, další cesta je ruční a tradiční. Švec zákazníka nejdříve vyzuje, postaví na plantograf (formu, kde zanechá otisk chodidel) nebo nohu jednoduše obkreslí. Pak přijde na řadu metr na obvodové míry okolo prstních kloubů, nártu a paty. Pak si musí zákazník vybrat: materiál, barvy, tvar, způsob výroby… a pak čekat. Třeba i měsíc, takže boty na bál je nutné objednávat, když zrají třešně, a boty na třešně zase na Mikuláše.

Investice je to nemalá. Tak třeba na www.zacharias-shoes.eu český švec nabízí luxusní pánskou ručně šitou obuv na míru. Může to být Oxford s uzavřeným šněrováním, Wholecut Oxford vyrobený z jednoho kusu kůže bez viditelných švů, boty Monk s přezkou a mnoho dalších modelů. Cena takového páru začíná na 20 000 korunách, zato prý takové boty slouží stejně dlouho jako majitelovy nohy a klidně i déle. Další jeho kolega je schopný ušít kromě boty standard třeba i botu gotickou, která je z tak tenké kůže, že se dá obrátit naruby jako ponožka (najdete na www.tarbiq.cz). Základní dámské obutí u něj pořídíte od 3500 korun. Pro zvlášť kreativní, kteří by si, kdyby to uměli, boty ušili nejradši sami, je tu pak www.lukasshoes.com. Ušijí tady i podle vlastního návrhu zákazníka. Cena bot se pohybuje okolo 2500 korun. Boty z této dílny bývá potřeba dle vlastních slov ševců rozchodit a někdy to i bolí. Prý to ovšem bolí úplně jinak než šoupat si nohy po obchodech. Tak jako exkluzivně, výlučně a přesně podle přání.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].