Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Amerika, která už neexistuje

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Fantastický Mickey Rourke exceluje v komorním dramatu Wrestler

Příběh stárnoucího zápasníka ve wrestlingu, který se musí vyrovnávat se závěrem kariéry, na první pohled nevypadá jako velký tahák pro evropské festivalové poroty. Scénář se totiž nevyhýbá některým klišé subžánru sportovních filmů o společenských outsiderech, započatého boxerským Rockym (1976). Odzbrojuje ovšem pokornou režií, která s dokumentární realističností ukazuje nepřikrášlenou realitu amerického předměstí a jež nechává vyniknout herecké výkony v čele s grandiózním Mickeym Rourkem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co všechno bolí
Randy „Ram“ Robinson

je živoucím mementem toho, co zbude z osobního amerického snu třicet let po překročení zenitu slávy. Padesátník s pěstěnou melírovanou hřívou a steroidy napumpovaným tělem byl v osmdesátých letech hvězdou v jednom z nejpodivnějších zápasnických odvětví vůbec – wrestling se nachází někde na pomezí sportu a cirkusové performance. Nyní se o víkendech nechává mlátit po školních tělocvičnách před několika desítkami diváků v lokálních turnajích a při autogramiádách nabízí hrstce věrných fanoušků zaprášené VHS se svými slavnými vystoupeními.

Snímek nabízí unikátní vhled do zákulisí wrestlingu se všemi jeho triky, rituály a hraným nepřátelstvím démonicky vyšňořených soupeřů. Těch pár sugestivních sekvencí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].