Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Samosklad

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Červen je sice chladný, na lyžování to ale asi nebude. Krize se prozatím nelepší, takže vyšší plat a větší byt jsou v nedohlednu. Žít s preparovaným výrem o rozpětí křídel více než metr je obtížné. To jsou tři z možných důvodů, proč se poohlédnout po nějakém tom skladu, kde by bylo možné uložit lyže, výra, svatební šaty, svatební šaty po mamince a všechny ty další předměty, které sice nejsou bezpodmínečně nutné k životu, ale cosi nás varuje, že jednou by možná mohly být. Takových věcí je ovšem ještě mnohem víc, tolik, že daly vzniknout novému typu podnikání. Řada developerských firem po světě teď buduje kromě velkých logistických hal také budovy s maličkými sklady pro soukromníky. Self-storage, jak zní jejich původní název, vznikly v 70. letech v USA. Dnes je tam padesát tisíc skladišť a na každého Američana vychází 6,5 čtverečního metru skladu, což stačí na uskladnění zařízení třípokojového bytu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Původně sklady využívali hlavně důchodci, když se na stáří stěhovali do menšího. Teď se ovšem do menšího stěhuje kdekdo. Někdy se majitel pokusí do skladu nastěhovat také sám sebe; v amerických samoskladech každou chvíli přistihnou takového neoficiálního nájemníka.

Další běžný scénář posledních měsíců je, že si člověk uskladní své věci v naději na lepší budoucnost, místo ní ovšem nastane budoucnost horší, člověk nemá na nájem, a tak se obsah skladu draží. Dražba je prý vzrušující: většinou se prodává veškerý obsah skladiště kompletně a zájemci se mohou podívat pouze ode dveří. Kdo zvítězí a zaplatí, dostane celý tento hřbitůvek nadějí k exhumaci a může najít poklad.

Zatímco v USA se sklady drží na předních místech na žebříčku mezi dějišti životních dramat, u nás to je trochu nuda. Provozuje je tu zatím jenom jedna firma, norská City Self-Storage, a to ještě jen v Praze. Budovy jsou čisté a tiché, paní v recepci má povzbudivě červené tričko a bydlet tady mezi krabicemi, to by bylo spíše pro luxusní bezdomovce. Tři metry čtvereční vyjdou na nějakých osmnáct set korun měsíčně (záleží tedy, ve které pobočce, ve kterém patře a jaká je zrovna sleva, může být i padesátiprocentní). V takovém samoskladu je už dost místa na lyže, jízdní kolo, výra, marné naděje i improvizované lůžko ze svatebních šatů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].