Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Lisabon není mrtvý
Někdo se nám snaží namluvit, že Lisabon je mrtvý. To ale není pravda.
Můžu jít nahoru k Hradu. Vůbec nevim proč. Turismus mě vůbec nezajímá, nezajímaj mě výhledy ani restaurace pro turisty, ani kostely, natož památky na svátky. Cestou nahoru přemejšlim, co mě zajímá. Nepřicházim na nic, jen na křižovatku. Na ní si hraje holčička. Má dredy. Běhá za míčem nahoru a dolu. Kuras by jí asi řek, ať se vrátí přes úžinu.
Po ulici klopýtaj turisti. Nechápu, proč jsem se rozhod sem jít, jak kdybych se šel Nerudovkou podívat nahoru. „Kam deš?“ zastaví mě černoch u zdi. „Tam,“ řeknu mu. „Tam nemůžeš, už je zavřeno.“Ale… nemoh bys mě nechat udělat si fotku?“ řikám a vytahuju foťák. „Ne, sovvy, už je půl devět…“ „Ale …nešlo by to nějak?“ „Ne… hihi… nešlo, sovvy.“
A tak půjdu dolu z Hradu. Vykračuju si v zapadajícím slunci a překvapuje mě, kolik lidí tady bydlí v podhradí. Najednou koukám, že jsem v… cha, no, je to taková trochu exkluzivní favela… starý baráky, všude z oken vlaje prádlo, na pohled strašně málo bohatý lidi se potácej uličkama… Klopýtám na roh cesty. Tam stojí skupinka mladíků; koukaj na mě zarputile. Koukám na ně taky zarputile. Že jdu z práce, mám na zádech batoh s počítačem. Pomalu mi dochází, kam jsem se to zase zamotal. Přijdu na křižovatku úzkejch uliček. Z hospody na rohu právě vylejzá trpaslice a komanduje někoho vevnitř. Asi trpaslíka. Lisabon žije.
DERER.BLOG.RESPEKT.CZ

Diskriminace mužů
V Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů je oficiálně osmnáct žen a pět mužů. Je to tak v pořádku?
Vzhledem k tomu, že v názvu rady je i slovo muži, nejspíš to v pořádku není. Problémem je, že ač je název rady jakýkoli, většina lidí tuto radu vnímá jako orgán, který má řešit diskriminaci žen ve veřejné sféře, popř. bojovat proti domácímu násilí v soukromí, které je automaticky ztotožňováno s násilím mužů na ženách. Pomiňme teď to, že i v takovém případě by měli v radě sedět zástupci mužů a mužských organizací – už jen proto, že nelze něco řešit o nich bez nich, jak upozorňuje i člen této rady Martin Jára z Ligy otevřených mužů.
FAFEJTA.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].