Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Uprostřed věty

Geir se zastavil uprostřed věty, aby potáhl z cigarety, a zbytek vyprávění přehlušily přelétající stíhačky. „Letěj do práce,“ utrousil. Za rok, co strávil v Péšaváru, byl dvakrát z bezpečnostních důvodů evakuován a z kanceláře, na jejímž dvorku jsme seděli, příliš nevychází. Stíhačky létají do Svátu každý den, armáda hlásí úspěchy proti Tálibánu a ze Svátu, Buneru a Díru každý den vycházejí desetitisíce lidí.
Výjimečný stav, zákaz vycházení, i když jen ve Svátu zůstalo 300 až 700 tisíc lidí. Armáda jim vyděluje dny a hodiny, ve kterých můžou vyrazit na jih. Ve čtvrtek vydělila i autobusy, aby nemuseli jít pěšky.
Sháníme asi sto tisíc kusů mýdla, ručníků, prostěradel na přikrytí, dvacet tisíc kbelíků, hrnců, lavorů atd. atd. atd. Ostatní humanitárky nám říkaly: Přivezte cokoli, ono se to neztratí. Pákistán je největší světový výrobce emergency stanů. Zimních. Můj teploměr ukazuje jedenačtyřicet ve stínu.
Sobotní večerní statistiky tvrdí, že uprchlíků je 1,1 milionu. Nepředpokládám, že by česká vláda kdy vyslala armádu bombardovat vlastní území, ač si při pročítání novinek z domova dávno broukávám „nevr sej nevr“, takže čistě teoreticky, a kdyby náhodou: Celá Praha se během pár týdnů přesune na Vysočinu. A většina pěšky. Za trest. Zas se mi vrací to klišé: stát se statistikou je mnohem horší než být v Blesku. Lidská důstojnost dostává strašlivě na frak.

KOSTOHRYZ.BLOG.RESPEKT.CZ


Slušná žena chce mít klid

„V Chomutově chceme klid, proto již nebudeme povolovat žádné demonstrace, ať již ze strany Romů nebo levicových či pravicových extremistů,“ oznámila chomutovská primátorka Ivana Řápková. Nejde se nezeptat: odkdy úřady demonstrace povolují? Vždyť Listina základních práv a svobod, shromažďovací zákon i štrasburský soud zřetelně říkají, že shromáždění se nepovolují – organizátoři mají pouze ohlašovací povinnost. Primátorka tyto dokumenty nečetla? Četla, ale neporozuměla? A s touto právní výbavou se chce podílet na legislativním procesu po podzimních volbách?
Žena na radnici, která se podle svých slov do vysoké politiky nikdy nehrnula (naposledy neúspěšně kandidovala do Senátu a letos by zase ráda obsadila místo ve sněmovně), zároveň naházela do jednoho pytle levicové a pravicové radikály a Romy. To jsou ti, kteří by se podle primátorky shromažďovat neměli. Vyvolávají rozruch a straší takzvané slušné lidi. Slušný člověk není extremista, naznačuje primátorka. Slušný člověk podle primátorky není ani Rom.
A čím že se tyto skupiny vydělují z řad „slušných lidí“? Extremisté tím, že vyvolávají rvačky, Romové pak zase přitahují extremisty, kteří jim do pokojného shromáždění házejí rozbušky. Primátorka se neptá, proč policie nezasáhla proti násilníkům, ona s klidem prohlašuje, že Romové demonstraci nezvládli, protože dopustili, aby na nich extremisté páchali násilí.

MAHDALOVA.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2009 pod titulkem Blogy