Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Potrefený Paroubek

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kvalita médií se mimo jiné pozná i podle toho, jak často je „potrefené husy“ žalují, atakují či jinak se snaží zastrašit. O zvyšování sebevědomí se nám permanentně stará

Jiří Paroubek

. Lidé z jeho okolí a zejména on sám totiž s nadstandardní frekvencí zasílají výhrůžky soudy, pokud se mu neomluvíme za to či ono, nebo rovnou podávají žaloby či trestní oznámení.

Minulý týden zaslali Paroubkovi advokáti „žádost o omluvu vydavateli a autorovi článku Paroubek a jeho Kočka III“. Pokud se prý neomluvíme, podniknou proti nám všechny právní kroky.

Připomínám, že šlo o glosu, tedy krátký názorový útvar. Ústavní soud už několikrát konstatoval, že by politici neměli žalovat názory novinářů, protože je to jejich práce, a navíc protože politici musejí být vystaveni kritice. Jen tak se jejich chování drží pod jakousi kontrolou.

Shrňme ale, za co vlastně Jiří Paroubek chce omluvu. V glose jsme napsali, že nynější šéf ČSSD kdysi fungoval jako „ekonomický náměstek magistrátu“. Podle Paroubka mělo být napsáno, že byl „náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast finanční politiky“. Děsivý rozdíl. Média, třeste se, pokud jste někdy napsala ministerstvo práce místo ministerstvo práce a sociálních věcí, hrozí vám žaloby.

Dále se předsedovi ČSSD nelíbí věta o střelbě, „která ukončila loni na podzim oslavu křtu knihy šéfa opozice Jiřího Paroubka…“. Podle advokátů už byl pryč, takže i když šlo o jeho hosty, tak to nebylo finále křtu. Skoro, aby se už lidé báli říkat, že dvě a dvě jsou čtyři. Ale my si zatím ten luxus dovolíme.

Je tu ještě jedna část glosy, která se Paroubkovi nelíbí. Týká se faktu, že společnosti Incheba budou pojišťovny vyplácet dvě a půl miliardy korun za vypálené křídlo Průmyslového paláce na Výstavišti. Je to možné jen díky podivným smlouvám mezi Inchebou a magistrátem. Ty se uzavíraly v době, kdy byl ekonomickým náměstkem magistrátu Jiří Paroubek a asistentem a pravou rukou majitele Incheby a skutečným vládcem Výstaviště Václav Kočka starší.

V glose jsme doslova uvedli: „Fakt, že podle smluv má nárok na dvouapůlmiliardovou pojistku Incheba, a nikoli majitel, tedy magistrát, je šokující. Spojení této skutečnosti s naprostou nevýhodností nájemních smluv pro magistrát se podle řady právníků dá kvalifikovat v trestním řádu paragrafy nekalé soutěže a poškozování cizího majetku. Na smlouvách sice nenajdeme ani jméno Václava Kočky, ani Jiřího Paroubka, ale oba odpovědnost za dohody z pozic svých funkcí nesou.“

Podle šéfa ČSSD však o odpovědnosti nemůže být řeč, protože o smlouvách hlasoval kolektivní orgán – rada města (ODS a ČSSD). Ano, schovávání za kolektiv má v této zemi dlouhou tradici, ale to neznamená, že na to musíme přistupovat i my.

Jiří Paroubek nedávno prohlásil, že ČSSD svrhla stávající vládu, protože Topolánek „poslal svého nejbližšího přítele a rádce pana Dalíka zařizovat ochranu poslanci-defraudantovi Wolfovi“. Měl tím na mysli to, že Dalík položil otázku redaktorovi ČT, jestli by nemohl stáhnout reportáž o Wolfovi. Redaktor odmítl a tím to skončilo. Předseda ČSSD používá sofistikovanější metody, neposílá poradce, ale právníky, aby umlčeli kritická média. Zřejmě se nedá očekávat, že by svolal hlasování o vyslovení nedůvěry sám sobě, že?

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, příjemné a nezcenzurované čtení vám přeje

ERIK TABERY 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].