Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Jak udělat ráj

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V severních Čechách hledají návod na proměnu dolů v krásnou krajinu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Historické město srovnané se zemí, zkáza řady obcí a desítky kilometrů vyrabované krajiny. Z auta to tak nevypadá, ale tato historie dobývání uhlí v severních Čechách se začíná pomalu měnit. V místech zničeného města Most, na dohled od jeho panelákového dvojníka, se od podzimu napouští gigantické jezero, na jehož březích má vyrůst nová čtvrť s rekreační zónou. Jezero se ale bude napouštět ještě dva a půl roku a mezitím se můžeme soustředit na zajímavé otázky, které „oprava“ bývalých dolů přináší. Jak mají rekultivace zničeného území vypadat? A jaká krajina by měla na severu vzniknout?

Aktuální debata se vede mezi starými praktiky, kteří jsou zvyklí krajinu upravovat pomocí rýsovacího prkna a bagrů, a zastánci samovolné obnovy krajiny, nazývané v branži „sukcese“, která se alespoň trochu přibližuje přirozené přírodě. A na pozadí odborných sporů klíčí to hlavní: v jaké krajině vlastně chtějí žít sami Severočeši, kteří s rozrušenou zemí spojili celý svůj život?

Místní generel
Hned za páchnoucími komíny litvínovské chemičky Chemopetrol zatáčí rozbitá cesta mezi mohutnými zrezivělými trubkami do opuštěné krajiny uschlé trávy, zbytků těžebních strojů, divokých křovin, zapomenutých betonových panelů, hromad kamení, pohozených…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].