Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Začněme znovu

Česko chce vybudovat úložiště odpadu z atomových elektráren, vydalo se však špatnou cestou

Světová hospodářská krize lidem připomněla, že není rozumné se příliš zadlužovat. Mám-li několik kreditních karet a na všech mi naskakují dluhy, mohu buď uvěřit finančním poradcům, že v budoucnu vše splatím, nebo se řídit selským rozumem, který mi velí šetřit.

V jistém smyslu se v podobné situaci nachází jaderná energetika. Na jedné straně sehrává pozitivní roli – vědci upozorňují, že pokud chce lidstvo odvrátit katastrofální změnu klimatu, nemůže ignorovat žádný zdroj energie, který neprodukuje emise skleníkových plynů. Na druhou stranu ale jádro vytváří „ekologický dluh“ a není jasné, zda se s ním v budoucnu dokážeme uspokojivě vyrovnat: vyhořelé palivo z reaktorů, které bude radioaktivní stovky tisíc let, se hromadí v elektrárnách a nikdo přesně neví, co s ním. Pro ilustraci, tento odpad bude zářit řádově milion let, tedy zhruba pětkrát déle, než existuje současný člověk, homo sapiens.

Ve Spojených státech jsou chladicí nádrže s vyhořelým palivem většinou tak přeplněné, že se do nich musejí přidávat pohlcovače neutronů, aby nedošlo k nekontrolované jaderné reakci, která by „rozfoukla“ radioaktivní látky do okolí elektrárny. Pokud by na mezisklad chtěli zaútočit teroristé, nemuseli by vymýšlet žádnou složitou taktiku. Stačilo by jim chladicí nádrž vypustit a následný požár by se pravděpodobně postaral…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].