Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Svaly z Bruselu se vracejí

Citový výlev hlavního hrdiny z jedné z úvodních scén filmu JCVD, který tento týden vstupuje do našich kin, patří muži, od kterého bychom podobné projevy příliš nečekali. Mezi jeho komunikační prostředky přece jenom patřily spíše dobře mířené kopy do spánku než nějaké sáhodlouhé slovní litanie. Film francouzského režiséra Mabrouka El Mechriho ale představuje nejpřekvapivější comeback sezony. Belgická legenda bojových umění Jean-Claude Van Damme se po letech zapomnění, kdy chrlil obskurní brakové filmy rovnou pro trh s DVD, vrátil na plátna kin. Bicepsy ale ve filmu ukazuje minimálně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jean-Claude Van Damme - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Jean-Claude Van Damme - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Samolibě vyhlížející právník měl v tomto rozvodovém sporu o opatrovnictví jednoduchou práci. Bývalý muž jeho mandantky neměl žádnou šanci získat dceru do své péče. „Celá jeho kariéra je spojena s filmy, kterým by žádný odpovědný rodič své děti nikdy nevystavil,“ zvedá významně ukazovák. „Zmrzačení pod koly náklaďáku, uškrcení, fraktura lebky,“ sází právník na pult jedno DVD za druhým a vypočítává způsoby smrti, které se v nich objevují. „Měly malý rozpočet,“ ošívá se jako na trní nevrlý šlachovitý krátkovlasý muž v padnoucím saku. „Ale všechny moje filmy měly srdce,“ zvyšuje rozčileně hlas.

Citový výlev hlavního hrdiny z jedné z úvodních scén filmu JCVD, který tento týden vstupuje do našich kin, patří muži, od kterého bychom podobné projevy příliš nečekali. Mezi jeho komunikační prostředky přece jenom patřily spíše dobře mířené kopy do spánku než nějaké sáhodlouhé slovní litanie. Film francouzského režiséra Mabrouka El Mechriho ale představuje nejpřekvapivější comeback sezony. Belgická legenda bojových umění Jean-Claude Van Damme se po letech zapomnění, kdy chrlil obskurní brakové filmy rovnou pro trh s DVD, vrátil na plátna kin. Bicepsy ale ve filmu ukazuje minimálně.

Tvrdé jádro

Autobiografické fragmenty z jeho dobrodružného života jsou organicky začleněny do příběhu o jednom zpackaném loupežném přepadení.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].