Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

S nastupujícím jarem se ve sněmovně řeší čistě český fenomén – zahrádkářské kolonie. Poslanci totiž pro zahrádkáře připravují samostatný zákon, který by je měl při provozování jejich koníčku na většinou pronajatých pozemcích lépe ochránit. Statisíce zahrádkářů tak nacházejí zastání v boji za své osady – především mezi komunistickými a sociálnědomkratickými zákonodárci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zahrádkářské kolonie. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Zahrádkářské kolonie. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

S nastupujícím jarem se ve sněmovně řeší čistě český fenomén – zahrádkářské kolonie. Poslanci totiž pro zahrádkáře připravují samostatný zákon, který by je měl při provozování jejich koníčku na většinou pronajatých pozemcích lépe ochránit. Statisíce zahrádkářů tak nacházejí zastání v boji za své osady – především mezi komunistickými a sociálnědomkratickými zákonodárci.

Babišův gigant

Zemědělský magnát Andrej Babiš se stal ještě větším zemědělským magnátem. Jeho holding Agrofert spolkl konkurenční Agropol a Babiš se tak stal vládcem českého venkova a nejmocnějším mužem oboru ve střední Evropě. I poté, co mu antimonopolní úřad přikázal po fúzi prodat část impéria konkurenci, ovládá magnát dvě stě zemědělských a chemických podniků s pětadvaceti tisíci zaměstnanci a obratem 140 miliard korun. Bývalý zaměstnanec komunistického podniku zahraničního obchodu cíleně buduje svoje impérium od začátku devadesátých let. Jediný výrazný neúspěch zaznamenal při nepodařeném nákupu petrochemického podniku Unipetrol.

„Náhubkový“ zákon před Ústavní soud

Novela trestního zákona, známá jako „náhubkový“ zákon, která od začátku dubna zakazuje médiím zveřejňovat informace z policejních odposlechů a jména obětí trestních činů, půjde před Ústavní soud. Stížnost proti zákonu připravuje senátor Petr Pithart (KDU-ČSL). Ten už sehnal potřebnou podporu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].