Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Jak se neutopit v eurofondech

Déšť bruselských eur, který už dva roky zavlažuje Česko, nabral na vydatnosti. Kromě 750 miliard korun posílaných sem ze strukturálních fondů EU přidala teď Evropská komise další peníze v balíku s nálepkou „speciál proti krizi“. Financí je tedy dostatek a navíc – další dobrá zpráva – se už neutrácejí tak bezmyšlenkovitě jako dřív. Přesněji než dřív je ovšem také třeba vědět, jak na ten zlatý poklad dosáhnout.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Říkám Svobodovi ne. (Danuta Hübnerová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Říkám Svobodovi ne. (Danuta Hübnerová) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Déšť bruselských eur, který už dva roky zavlažuje Česko, nabral na vydatnosti. Kromě 750 miliard korun posílaných sem ze strukturálních fondů EU přidala teď Evropská komise další peníze v balíku s nálepkou „speciál proti krizi“. Financí je tedy dostatek a navíc – další dobrá zpráva – se už neutrácejí tak bezmyšlenkovitě jako dřív. Přesněji než dřív je ovšem také třeba vědět, jak na ten zlatý poklad dosáhnout.

Máme, co jsme chtěli

Ještě loni se tu pracovalo nepřetržitě na dvě směny, dnes jede jen jedna a každý pátý člověk dostal výpověď. Výtahy se v Sedlčanech vyrábějí už čtyřicet let, od prosince se však poptávka o dvacet procent zmenšila. Výroba dnes běží především díky novému laseru a poděkování za to patří evropským daňovým poplatníkům, kteří na moderní technologii přispěli 15 miliony korun. To se v krizi hodí. Fabrika ušetří také díky novému zateplení za energii, polovinu opět zaplatila Evropská unie. S investicemi je ale konec, vypracované projekty na novou výrobní halu a testovací středisko putují do šuplíku. I kdyby Evropa byla znovu ochotna připlatit, podle stanovených pravidel musí žadatel nejprve všechno postavit za svoje peníze a dotace dostane až zpětně. „To si ale v době krize určitě nemůžeme dovolit, protože peníze potřebujeme ve výrobě. Takže jsme žádost stáhli,“ říká ředitel Sedlčanských strojíren Ladislav Filip…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].