Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Hříchy emisí

Obama zvýšil vládní výdaje na ochranu životního prostředí, státní správa dostala za úkol zlepšit palivovou účinnost amerických aut, přislíbil zdvojnásobit americkou výrobu obnovitelné energie a naléhal na Kongres, aby schválil to úplně nejzelenější opatření: omezení amerických emisí skleníkových plynů. Dokáže však Obama svou velkolepou ekologickou rétoriku naplnit?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obamova administrativa se netají vírou v globální oteplování. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Obamova administrativa se netají vírou v globální oteplování. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Když Barack Obama loni získal demokratickou nominaci na kandidáta do prezidentských voleb, prohlásil: „V tomto okamžiku se zpomaluje stoupání oceánů a naše planeta se začíná uzdravovat.“ Teď je Obama v úřadu sotva dva měsíce, trápí ho řada dalších závažných problémů, a přesto se horlivě pustil do zápasu s globálním oteplováním (oceány však nadále stoupají). Zvýšil vládní výdaje na ochranu životního prostředí, státní správa dostala za úkol zlepšit palivovou účinnost amerických aut, přislíbil zdvojnásobit americkou výrobu obnovitelné energie a naléhal na Kongres, aby schválil to úplně nejzelenější opatření: omezení amerických emisí skleníkových plynů. Dokáže však Obama svou velkolepou ekologickou rétoriku naplnit?

O jeho nadšení není pochyb. Do vysokých funkcí, včetně ministra pro energetiku a ředitelky Agentury pro životní prostředí (Environmental Protection Agency, EPA), jmenoval vášnivé zastánce omezení emisí. Mnoho ze jmenovaných, například Carol Brownerová mající na starosti koordinaci klimatické politiky a energetiky, patří mezi veterány z Clintonovy vlády, která tehdy odsouhlasila omezení emisí v souladu s Kjótským protokolem, ale nepodařilo se jí v Senátu získat podporu potřebnou k ratifikaci tohoto zákona.

Obamova vláda rozhodla, že zhruba desetina ze 787 miliard dolarů, které chce utratit v rámci tzv. podpůrného balíčku,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].