2009-644-mobr-68R13nakupyn.jpg
2009–644-mobr-68R13nakupyn.jpg • Autor: Respekt

2009-644-vobr-68R13nakupy.jpg
Fotografie: Sýrové hlavy nyní vzbuzují napětí v Unii. – Autor: EGP • Autor: Respekt

Edamský sýr byl už před pěti sty lety výtečný proviant. Trvanlivý, výživný, pěkně tučný, v krajním případě použitelný jako koule do kanonu, což se údajně stalo u uruguayských břehů a zdá se to být trochu přitažené za vlasy. Pravda ale stoprocentně je, že Nizozemsko už od 16. století opouštěly lodě naložené edamem. Takže není nic divného na tom, že Edammer kaas postupem času zdomácněl v různých zemích světa: jako Edammer Käse a Edam cheese. V Česku nejdřív jako sýr severoholandský, později jako edam a někdy od třicátých let jako eidam.

Jak známo, teď se edam, tento vyslanec všech dobrých Nizozemců, přezdívaných s veškerou úctou též „sýrové hlavy“, stal důvodem politického napětí. Nizozemci totiž žádají v EU o zeměpisné označení „severoholandský edamský sýr“. Češi kontrují a chtějí získat označení „jihočeský eidam“. Argumentují, že se už před dvaceti lety řeklo, že edamský sýr je označení druhové a že tento kulturní export už je dávno všech.

Tolik boj o eidam edam, rozhodnout se to má v dubnu. Zvláštní na tom je, že zatímco sýraři válčí o názvy, samotný sýr je v nastalém zmatku krutě mučen. A je pravda, že Češi patří mezi jeho přední trýznitele. Tak například, typickým rysem edamu je jeho tučnost. Má většinou čtyřicet a více procent tuku v sušině, což mu dodává mnohovrstevnatou chuť, o čemž dokáže dlouze pohovořit mnohý sýrař. Český eidam mívá tučnost…

I_obalka.indd
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka.indd
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 56 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1257

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte