Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Spravedlnost zvedá hlavu

Odhalení Respektu, že proslulé stop pro vyšetřování korupce vicepremiéra Čunka zřejmě zařizovali lidé z okruhu premiéra Topolánka, přebil další velký šok. Z případu byl odstaven soudce, který toto spiknutí mocenských a justičních špiček za účelem likvidace spravedlnosti popsal zatím nejpřesněji a nejhlouběji. Běžnému pozorovateli z toho musí jít hlava kolem: přestal snad v Česku fungovat právní stát?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Konečně zase zavládl zákon. Náš zákon. (Vesecká) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Konečně zase zavládl zákon. Náš zákon. (Vesecká) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Odhalení Respektu, že proslulé stop pro vyšetřování korupce vicepremiéra Čunka zřejmě zařizovali lidé z okruhu premiéra Topolánka, přebil další velký šok. Z případu byl odstaven soudce, který toto spiknutí mocenských a justičních špiček za účelem likvidace spravedlnosti popsal zatím nejpřesněji a nejhlouběji. Běžnému pozorovateli z toho musí jít hlava kolem: přestal snad v Česku fungovat právní stát?

Šťastný den

Jak vyplývá ze všech dostupných dat, vzít prvoinstančnímu soudci případ je tu naprosto ojedinělé a dochází k tomu, jen když je soudce usvědčen jako „podjatý“, tedy když se například ukáže, že je s někým z jím souzených lidí v příbuzenském nebo přátelském vztahu.

Nic takového ale vrchní soud Vojtěchu Ceplovi neprokázal. To, že vrchní soudkyně Naděžda Žáková Ceplovi v případu „Benešová versus justiční mafie“ vytkla řadu „procesních chyb“, je zcela běžné. Vyřadit ho však z výkonu spravedlnosti – a vzít mu možnost chyby opravit – je podle justičních expertů závažný zásah do výkonu spravedlnosti. A je o to závažnější, když k němu dojde vůči soudci, který rozhodoval o tak klíčové věci, jako je zjištění, zda premiér či někdo z jeho lidí manipulovali justici ve prospěch jednoho ze svých členů.

Právě Mirka Topolánka a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].