Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Měli jste to žehlit

U zelených už je zase zmatek. A tentokrát má drsné vyvrcholení v podobě vyloučení čtyř členů včetně někdejší první místopředsedkyně a spolutvůrkyně volebního úspěchu Dany Kuchtové. Nepřehledné hádky o to, co kdo komu vlastně udělal, trochu zakrývají zásadní spor, s nímž máme tu čest. Jak barevná vlastně může být strana, která voličům slibuje pestrost, ale zároveň se musí vejít do mantinelů velké politiky?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vystupuji! (Daniel Solis) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Vystupuji! (Daniel Solis) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

U zelených už je zase zmatek. A tentokrát má drsné vyvrcholení v podobě vyloučení čtyř členů včetně někdejší první místopředsedkyně a spolutvůrkyně volebního úspěchu Dany Kuchtové. Nepřehledné hádky o to, co kdo komu vlastně udělal, trochu zakrývají zásadní spor, s nímž máme tu čest. Jak barevná vlastně může být strana, která voličům slibuje pestrost, ale zároveň se musí vejít do mantinelů velké politiky?

Poslední kapka

To, že dlouhodobé spory ve Straně zelených nabraly slušné obrátky, šlo v posledních týdnech jen těžko přehlédnout. Od posledního lednového dne mělo totiž křídlo kritické k šéfovi Martinu Bursíkovi a celému vedení organizovanou podobu – tým kolem Dany Kuchtové (včetně nováčka u zelených Martina Čáslavky, který se k SZ přidal teprve loni na podzim) si založil vlastní „mikroorganizaci“ Demokratickou výzvu. Vybudovali vnitřní strukturu, napsali pravidla, zvolili si vedení, pravidelně se scházeli, slibovali vlastní iniciativy (obecně silnější důraz na ekologická témata, konkrétně třeba větší investice do veřejné dopravy či boj proti radaru) a vytvořili vlastní logo, v němž se okatě distancovali od oficiálního vedení strany.

Celá patálie uvnitř Strany zelených je spíše pří o to, co je vlastně demokratické.A sliby frakce, byť se k ní za měsíc po vzniku přidala jen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].