2009-534-mobr-kava.jpg
2009–534-mobr-kava.jpg • Autor: Respekt

2009-534-vobr-68R112009.jpg
Autor: Respekt

Těch 350 šálků kávy, v přepočtu na nepražená zelená zrnka 2,5 kilogramu, není tolik. Většina evropských národů pije nejméně dvakrát více, Seveřané dokonce čtyřikrát více než Češi.

Rozdíl není jen ve vypitých dávkách, ale také v kávovém stylu: zmínění Seveřané dávají přednost slabší filtrované kávě, Italové nedají dopustit na své koncentrované espresso, Angličané zase v osmdesáti procentech sáhnou po rozpustné kávě. A co je česká káva? To se pořád ještě neví. Dlouho to byl „turek“. Teď to vypadá spíš na „itala“, protože českou gastronomii ovládli hlavně prodejci italského espressa (Illy, Lavazza, Segafredo a další). Jenže ani italská káva tu pořádně nezdomácněla a její příprava se všelijak komolí. Dalším rozšířeným artiklem je rozpustná káva, která tvoří asi polovinu trhu, hlavně pro domácí potřebu. Ta ale v rozmanitém světě kávy platí spíše za nutné zlo.

Takže to vypadá, že Češi stojí na kávovém rozcestí: kávu se učí pít, asi jako se v posledních letech naučili rozumět vínu nebo potravinám.

Kávová baristka

„Kávová kuchařka tenkýma rukama držela tu velikou a vřelou porcelánovou konvici a nalívala z ní do nekonečné řady šálků rozestavěných po kuchyňském pultě, černou kávu, kapucína, bílou se škraloupem, silně bílou se šlehačkou.“ Tak líčí přípravu kávy spisovatel a vyučený číšník Géza Včelička v románu Kavárna na hlavní…

2009_obalka_R11
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2009_obalka_R11
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 56 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte