Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

On-line rozhovor s Václavem Moravcem

Jak se díváte na roli médií právě nyní v době ekonomické, finanční i hospodářské krize?

Na brněnské debatě o českých médiích Vladimír Just vystoupil proti tomu, jak čeští politici dostávají prostor na názorových stránkách českých tištěných médií s tím, že tam rozhodně nepatří. Co si o tom myslíte vy? Jsou česká média příliš povrchní, a místo aby analyzovala a pomáhala si utvořit názor, tak události jen popisují?

MARTINA FOJTŮ ([email protected])

Myslím, že je to povrchní hodnocení, které Vladimír Just opakuje již několik let. Názorové stránky tištěných médií dávají velký prostor komentátorům, politologům, ekonomům a čas od času je na nich rozhovor s politikem. I zahraniční noviny dávají prostor politikům. Podobně kritizuje Vladimír Just i Českou televizi. Je možné vést polemiku, nakolik je politika do hloubky analyzována komentátory a politology. Myslím si však, že prostor pro výměnu nepolitických názorů a analýz politiky je na stránkách českých tištěných médií poměrně veliký. Na druhou otázku: myslím, že v českých médiích chybí víc analytických materiálů – a to se, bohužel, týká i České televize.

Jak se díváte na roli médií právě nyní v době ekonomické, finanční i hospodářské krize? Ujala se své role zodpovědně?

L. MASTÍK

Budu hodnotit svoji práci a pokusím se nebýt obecný. Snažím se slovo krize používat velmi obezřetně. Raději v Otázkách používám sousloví globální ekonomická recese, protože myslím, že by média v takových chvílích, kdy mohou paniku prohlubovat, měla pracovat velmi obezřetně s výrazy, které jsou vnímány expresivně. Měli bychom mít odstup a neplout na vlně další skandalizace potíží, do kterých se dostala globální ekonomika. Máme analyzovat a zkoumat důvody, proč k těmto potížím došlo a jaké jsou recepty na jejich řešení. Nemyslím si však, abych se vaší otázce úplně nevyhnul, že by česká média byla příliš skandalizační a potíže globální ekonomiky popisovala bulvárně. Co však postrádám, jsou širší souvislosti toho, co se v ekonomice děje.

rozhovory.respekt.cz

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].