Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Domy ze stromů

Když se řekne „starosta maloměsta pod Alpami“, člověk by si asi představil někoho, jako je Paul Ammann, starosta Ludesche ve spolkové zemi Vorarlbersko.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pro děti i stařečky. (Domov důchodců se školkou, Bregenz) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Pro děti i stařečky. (Domov důchodců se školkou, Bregenz) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Když se řekne „starosta maloměsta pod Alpami“, člověk by si asi představil někoho, jako je Paul Ammann, starosta Ludesche ve spolkové zemi Vorarlbersko. Je to žoviální padesátník v pěkně naleštěných polobotkách a vážený starousedlík. Jeho rodina má v městečku malé pekařství, on sám už čtyřiadvacet let úřaduje na radnici. Ovšem jeho kancelář všechny zažité představy boří. Stěny jsou tu obložené hrubými, neopracovanými prkny. Nábytek je ze stejného materiálu, jen trochu přihoblovaného, aby si pan starosta nezadřel třísku. Z hrubého dřeva je celý nový městský úřad. Fasáda, vnitřní stěny, kavárna i zkušebna místní dechovky.

„Podívejte se, všude kolem jsou jedle,“ ukazuje starosta z okna na zalesněný horský štít nad městečkem, „odjakživa se tady stavělo z jejich dřeva.“ Skutečně, všude na okolních svazích stojí dřevěné statky a seníky. V posledních letech ale přibyla také řada moderních budov, jako je právě ludeschská radnice. Minimalistická architektura, kvádry s rovnou střechou, doplněné množstvím skla a betonem. Jen v Ludeschu, městečku o třech tisících obyvatel, je kolem sto dvaceti moderních dřevěných domů. A stejné to je v okolí. Spolková země Vorarlbersko, velká jako čtvrtina středních Čech, má dnes stovky nových dřevěných budov: nejméně pět nových radnic, vily, prosvětlené školy, školky, domovy důchodců, bytové komplexy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].