Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Savoy, Šlouf a závoj

Na tu událost se už týden lepí ty nejkřiklavější bombastické nálepky. Zavrtěla prý celou zemí, zásadně ovlivnila prezidentskou volbu a odhalila chapadla nehezké politicko-policejní chobotnice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zapněte kamery, přicházejí. (Weigl – dole – a Šlouf) - Autor: Aktualne.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zapněte kamery, přicházejí. (Weigl – dole – a Šlouf) - Autor: Aktualne.cz • Autor: Respekt

Na tu událost se už týden lepí ty nejkřiklavější bombastické nálepky. Zavrtěla prý celou zemí, zásadně ovlivnila prezidentskou volbu a odhalila chapadla nehezké politicko-policejní chobotnice. Ale i když budeme střízliví, představuje příběh odstartovaný nafilmovanou schůzkou vlivného lobbisty a mafiánské spojky Miroslava Šloufa s prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem obrovský průšvih. Hlavní role v tom barvitém kusu hrají špioni a BIS, jednu z důležitých úloh pro sebe urval premiér Topolánek, v komparzu najdeme policisty, estébáky či majitele hotelu Savoy. S jistotou můžeme říct, že pokud bude vyšetřování dovedeno do konce, dostane se nám překvapivých odhalení o zákulisí politické moci a zneužití zpravodajských služeb. Naznačují to informace, které má Respekt k dispozici.

Lang to má

K pochopení, o jak zásadní a závažný případ jde – někteří experti jej nazvali největším skandálem v tajných službách od roku 1989 –, musíme zachytit, jak a v jakém pořadí se k nám informace dostávaly a kdo je sděloval. Dostaneme se tak až k řadě velmi alarmujících nových informací.

4. února zveřejnil server Aktuálně.cz krátký článek doplněný videonahrávkou. Všichni ji známe: jsou na ní zachyceni Šlouf a Weigl při schůzce v Lobby baru v hotelu Savoy. „Jak jsme se k nahrávce dostali, to nikde a nikdy nesdělujeme,“ říká šéf…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].