Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Ropná gesta

Venezuelský prezident Hugo Chávez minulý týden oznámil, že zastaví dodávky ropy do Spojených států. Ceny ropy se tak podle něj vyšplhají na dvě stě dolarů za barel.

Největší venezuelská státní firma se potýká s obtížemi a dluhy.Venezuelský prezident Hugo Chávez minulý týden oznámil, že zastaví dodávky ropy do Spojených států. Ceny ropy se tak podle něj vyšplhají na dvě stě dolarů za barel. Myslí to vážně? Zůstanou Američané bez ropy? A co se tedy vlastně stalo?

Největší soukromá těžařská firma Exxon Mobil vyhrála minulý týden mezinárodní soudní spor se státním venezuelským těžařským podnikem PDVSA. Exxon Mobil tvrdí, že venezuelská vláda firmu nechce odškodnit za skutečnou tržní cenu zařízení a projektů, o něž přišla při velkém znárodňování ve Venezuele před dvěma lety. Společnost získala soudní příkazy ke zmrazení aktiv venezuelského státního těžařského podniku PDVSA v hodnotě až 12 miliard dolarů (213 miliard korun). Majetek má být obstaven po celém světě, o rozhodnutí se jednalo v soudních síních ve Velké Británii, Nizozemsku, Nizozemských Antilách a Spojených státech. Jedná se o vůbec nejradikálnější krok ropné společnosti proti vládě, která se v době rostoucích cen ropy a plynu snaží získat kontrolu nad přírodními zdroji.

Znovuzvolení Cháveze před dvěma lety naplnilo obavy investorů v ropném průmyslu rozsáhlým znárodněním projektů v největším ropném nalezišti na světě, tzv. Faja de Orinoco. Zahraniční firmy dostaly určitou náhradu, a některé dokonce ve Venezuele zůstaly, a přestože mají minoritní zastoupení, drží se na velkém ropném koláči zuby nehty.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].