Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Miroslav Tichý • Autor: Respekt
Autor fotografie: Miroslav Tichý • Autor: Respekt

Finanční krize… z našeho skladu

Galerie Jiří Švestka, Praha, 9.12.-3.1.

Kintera, Pěchouček, Drtikol, Gutfreund, Malich, Kupka a další osmnáctka tvůrců v pokusu soukromé galerie ukázat, že právě v současném zmatku kolem vývoje světové ekonomiky stojí za to uvažovat o nákupu hodnot, jež jsou na trhu dlouhodobě nejstabilnější. Tedy hodnot ukrytých ve výtvarném umění.

Petr Veselý

Dům pánů z Kunštátu, Brno, 3.12.-11.1.

Námětem Veselého obrazů jsou obyčejné předměty jako dveře či postele i citace z děl slavnějších předchůdců autora. Posvátné ikony všednosti, označuje díla pozvánka k výstavě.

Tomáš Smetana: Jako žlutá lilie

Galerie České pojišťovny, Praha, 5.12.-18.1.

„Omylem jsem dostal celou dávku neuroleptika Moditen, i když patnáct let dostávám jen půlku. Paradoxně se mi kresba povedla. Je na ní červený stoleček, dřevěný, oprýskaný z LiLeTy na Hojšíně v Železných horách. Z přihrádky vykukuje pohled s antickým reliéfem z Řecka a staré dřevěné kopyto do bot.“ Tomáši Smetanovi bude v úterý osmačtyřicet, žije v Novém Městě na Moravě, na AVU studoval u Vladimíra Skrepla.

Projektil

Galerie Jaroslava Fragnera, Praha, 19.12.-1.2.

Přehlídka návrhů architektonického studia, o kterém je slyšet: Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové se otevřela nedávno, Národní technická knihovna v Dejvicích bude za chvíli hotová a za středisko ekologické výchovy Sluňákov už autoři dokonce stihli dostat loňskou Grand Prix Architektů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/2008 pod titulkem Výtvarné umění