Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vláda rebelů

Při pohledu do novin se nelze ubránit dojmu, že vláda je u konce svého života. Jejich přední stránky už několik dní plní zaručené zprávy, že tu kolem prezidenta Klause vzniká nová pravicová strana a že do ní v blízké době přestoupí „několik poslanců ODS“, kteří by pak s pomocí ČSSD mohli úspěšně shodit Topolánkův kabinet.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně žádná jména, prosím. (Porodník nové strany Petr Mach) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně žádná jména, prosím. (Porodník nové strany Petr Mach) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Odchod Václava Klause z pozice čestného předsedy přiměl mnoho politiků ODS včetně premiéra k úvahám, zda to nepovede k rozštěpení strany a konci vlády. To druhé by mohl způsobit třeba přeskok několika nespokojených delegátů z poslaneckého klubu ODS do „nově vznikající pravicové strany kolem prezidenta Klause“ a jejich následné „ne“ pro klíčové vládní normy. První zkouškou mělo být hlasování o státním rozpočtu minulý týden. Rozpočet však nakonec prošel a k žádné dezerci z klubu ODS, která by přímo ohrožovala kabinet, nedošlo. Na jak pevných základech ale stojí další vládní budoucnost?

Mach a pravicová

Při pohledu do novin se nelze ubránit dojmu, že vláda je u konce svého života. Jejich přední stránky už několik dní plní zaručené zprávy, že tu kolem prezidenta Klause vzniká nová pravicová strana a že do ní v blízké době přestoupí „několik poslanců ODS“, kteří by pak s pomocí ČSSD mohli úspěšně shodit Topolánkův kabinet.

„Jednám s celou řadou lidí,“ říká v médiích zatím jediný člověk, který se s projektem nové strany veřejně spojil, šéf prezidentova think tanku CEP Petr Mach.„Jména včas oznámím.“ Podrobnější průzkum terénu nicméně zvýšený zájem o Machovu stranu zatím nesignalizuje.

K iniciativě se nepřihlásil nikdo z poslanců, senátorů, europoslanců ani…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].