Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co s pravicí

Mirku Topolánkovi se podařilo hlavou prorazit zeď, kterou před lety postavil Václav Klaus. Náraz ale byl tak veliký, že si přitom šéf ODS rozbil hlavu, takže mu teď nezbývá mnoho času uklidit sutiny a postavit něco lepšího. Tak by se dala shrnout situace dnešní ODS a svým způsobem i české pravice. Ta se nachází ve vážné krizi a zatím neví, jak z ní ven.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační foto - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační foto - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Mirku Topolánkovi se podařilo hlavou prorazit zeď, kterou před lety postavil Václav Klaus. Náraz ale byl tak veliký, že si přitom šéf ODS rozbil hlavu, takže mu teď nezbývá mnoho času uklidit sutiny a postavit něco lepšího. Tak by se dala shrnout situace dnešní ODS a svým způsobem i české pravice. Ta se nachází ve vážné krizi a zatím neví, jak z ní ven.

Britská inspirace

Když se před lety postavil do čela britských konzervativců David Cameron, vyvolalo to ostré střety uvnitř této ctihodné strany. Mladý politik totiž začal chvílemi mluvit jako liberál, ochránce životního prostředí a sociálně citlivý muž. Je to zrada tradiční konzervativní politiky, ozvalo se okamžitě.

Stejné hlasy, byť s opačnými argumenty, zaznívaly v polovině devadesátých let, kdy se do čela labouristů dral mladý Tony Blair. Partajní tradicionalisté ho odmítali kvůli tomu, že stranu udělal nezávislou na odborech, podporoval osekání silného státu, nebál se zavádět finanční spoluúčast například ve vzdělávání apod.

Můžeme vzít Velkou Británii jako inspirační laboratoř, která nám hlasitě říká: Politika se za posledních dvacet třicet let dramaticky změnila, socialisté nepřežijí, pokud budou chtít jen marnotratný stát, a konzervativci se k moci nedostanou, pakliže budou obhajovat jen zájmy podnikatelů a bohatých.

Lidé z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].