Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Měl by se Jan Švejnar jako kandidát na post prezidenta ČR vzdát amerického občanství?

Myšlenka, že by se Jan Švejnar měl vzdát amerického občanství, pokud se stane prezidentem České republiky, je absurdní.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Pehe - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Pehe - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jiří Pehe

politolog

Myšlenka, že by se Jan Švejnar měl vzdát amerického občanství, pokud se stane prezidentem České republiky, je absurdní. Občany USA byli například prezidenti Litvy a Lotyšska, kteří se do svých zemí vrátili. Současný prezident Estonska se v USA přímo narodil a vyrostl tam. Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan měl občanství britské. V dnešním globalizovaném světě je otázka občanství stále méně relevantní. Navíc USA je náš nejbližší spojenec. Úplně nejsměšnější je, že v zemi, která si v celostátní anketě zvolí jako „největšího Čecha“ Karla IV., za kterým následuje Komenský, může někomu vadit americké občanství prezidentského kandidáta.

Alexandr Vondra

místopředseda vlády pro evropské záležitosti

Ano, ale je to jeho rozhodnutí a já nejsem jeho poradce, takže mu nechci nic doporučovat. Ale pokud by se vzdal amerického občanství již nyní, prokázal by tím, že myslí kandidaturu na českého prezidenta opravdu vážně. Stejné je to i s přísahou, kterou činí žadatel o americké občanství, a s přísahou, kterou skládá zvolený český prezident. Konflikt loajalit mezi těmito přísahami je vážný, nelze ho bagatelizovat, pokud nemají být tyto přísahy jen formálním aktem nebo cárem papíru.

Vojtěch Cepl

bývalý ústavní soudce

Já si myslím, že se ho vzdávat nemusí, protože dvojí občanství dnes přestává být výjimkou. Množství lidí s dvojím občanstvím, takzvaných bipolitů, rychle roste a je to přirozený důsledek globalizace. Setrvávání na principu exkluzivity občanství je přežitkem nacionalistického myšlení.

Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny

Teď již ne. Rozhodnutí o státním občanství měl Jan Švejnar učinit mnohem dříve. V minulosti přece vystupoval po nějaký čas jak na straně České republiky (jako ekonomický poradce), tak se angažoval i proti ní (vztah ke kauze IPB – J. Švejnar byl od roku 2003 do listopadu 2007 předsedou dozorčí rady ČSOB). Hrál tedy na obou stranách hřiště a nezdálo se mu to nefér. V prezidentském úřadě taková dvojí hra možná není. Ale pokud se Jan Švejnar vzdá svého amerického občanství až nyní, pár dní před prezidentskými volbami, půjde o rozhodnutí z nouze, nikoli z přesvědčení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2008 pod titulkem Anketa: Měl by se Jan Švejnar jako kandidát na post prezidenta ČR vzdát amerického občanství?