Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Češi, národ kačerů

Na internetových stránkách www.geocaching.com se sdružují všichni zájemci o sport geocaching. V Česku jich je podle internetové encyklopedie geocachingu už 20 tisíc.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jen zdánlivě obyčejná skalka. (Robert Sokol u jedné cache v Českém ráji) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Jen zdánlivě obyčejná skalka. (Robert Sokol u jedné cache v Českém ráji) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Je slunečno, na listopad až nezvykle, takže i ve čtvrtek dopoledne stojí na výletním parkovišti pod lesem v Českém ráji několik aut. Zamilovaný párek, objímající se v červené škodovce, je tu s celkem jednoznačným cílem. Odhadnout, proč sem přijel mladý muž z druhého auta, je o dost těžší. Ani on to totiž úplně přesně neví. Bude dělat, co mu řekne jeho satelitní navigace.

Nejlepší na geocachingu je asi poznávání nových míst.Pro začátek vystupuje z auta. Zapíná přístroj, krabičku o velikosti mobilu. Ta mu položí několik otázek, třeba jaké je číslo na turistickém rozcestníku. A pak, asi po sto metrech, mu přístroj přikáže: Běž! Muž vybíhá do skalních schodů. Jsou nerovnoměrné, některé vysoké skoro půl metru, a on je, podle příkazu své GPS, musí vyběhnout za čtyři minuty. Jedině když se mu to povede, objeví se na jeho GPS zeměpisné souřadnice, na nichž je skrýš zvaná cache.

Což je právě ten důvod, proč sem třicetiletý Robert Sokol přijel. Už dva roky je náruživým provozovatelem sportu zvaného geocaching, který spočívá v hledání cache, po česku keší. Našel jich už 620 a využívá k tomu každý volný okamžik; teď si udělal zastávku na služební cestě z Liberce, kde bydlí, do Mladé Boleslavi, kam jede spravovat počítačovou síť.

Hledání je pro tentokrát vyřízeno rychle. Ještě na vrcholu čtyřsetmetrového schodiště se Robert Sokol nutí do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].