Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Ať se změní Barack

Rozpoutá příchod prvního Afroameričana do čela USA revoluci v Lidovém domě?

Revoluce nastane příští rok 20. ledna. A hned po ní ráj na zemi. Tak alespoň vidí nástup Baracka Obamy do Bílého domu reprezentanti ČSSD: samé porozumění a žádné zbraně či války. Jenže bude to složitější. V řadě zásadních otázek se totiž nový americký prezident a zdejší nejsilnější opoziční strana neshodnou. Rozpoutá tedy příchod prvního Afroameričana do čela USA revoluci v Lidovém domě?

Prostě úchvatné

Čekali na to, viseli na televizních obrazovkách od čtyř od rána a výsledek je nemohl víc nadchnout. Úchvatné, velká radost, epochální, obrovská historická šance, největší naděje pro Ameriku od Kennedyho, „americká sametová revoluce“, odchod „vadné politiky“ do propadliště dějin. V těch vypjatých povolebních chvílích nebylo opravdu těžké poznat, jakou mají sociální demokraté z vítězství Baracka Obamy radost.

Obama totiž podle nich přináší velkou změnu v zahraniční politice Spojených států. „Dojde k rozchodu s koncepcí založenou na vojenské převaze ve světě, tahle politika byla poražena a je na odchodu,“ prohlašuje s jistotou stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek. Pozornější pohled však ukazuje, že jeho nadšení nemá přílišnou oporu v realitě.

Obama chce totiž prosazovat věci, které ČSSD dlouhodobě odmítá. A pravděpodobnost, že své sliby splní, je velká i vzhledem k tomu, že má vedle sebe na viceprezidentském postu Joea Bidena

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].