Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Rebelka požehnaná příčinou

Až s nepochopitelným desetiměsíčním zpožděním po americké premiéře se do kin dostává největší komediální hit loňského roku Juno.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co by na to řekla Sarah Palinová? - Autor: IMDB • Autor: Respekt
Fotografie: Co by na to řekla Sarah Palinová? - Autor: IMDB • Autor: Respekt

Až s nepochopitelným desetiměsíčním zpožděním po americké premiéře se do kin dostává největší komediální hit loňského roku Juno. V něm se konečně i o srdce českých diváků bude ucházet jeho titulní protagonistka, sarkastická šestnáctiletá středoškolačka, vyrovnávající se s nechtěným těhotenstvím. „Takovou postavu tady dívky zatím neměly. Nemáme své Kdo chytá v žitě,“ vyjádřila se představitelka Juno Ellen Pageová v narážce na Salingerova Holdena Caulfielda, citlivého teenagerského hrdinu, s jehož citovými zmatky a duševním zráním se adolescentní rebelové ztotožňují už více než půl století. A Juno v podání vynikající Pageové zastupuje právě takový typ revoltující puberťačky.

Výbušné bonmoty

Film mladého režiséra Jasona Reitmana, syna komediálního matadora Ivana Reitmana (Krotitelé duchů), se vyhýbá klišé teenagerských řachand z poslední doby. Místo zakomplexovaných outsiderů (Superbad, Napoleon Dynamite) nabízí v hlavní roli příběh možná až přemoudřelé dívky, která má na střední škole přirozeně navrch nad všemi přihlouplými roztleskávačkami a narcistními hezounky.

Se svou podobně přidrzlou kamarádkou Leah (Olivia Thirlbyová) sdílí smysl pro úchylný design a už vybavení jejího dívčího pokojíčku naznačuje, že se nenechává svazovat stádními „emo vzory“: nejvíc miluje pravověrný punk 70. let. Pro svou první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].