Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Přízrak černého úterý

Světová hospodářská krize v plné síle udeřila na „černé úterý“ 29. října 1929 krachem burzy na Wall Street. Rozšířila se prakticky do celého světa a – navzdory jistému oživení v roce 1933 – trvala až do příchodu válečné konjunktury na konci 30. let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Říkali nám, že budeme bohatí. Dělníci během krize... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Říkali nám, že budeme bohatí. Dělníci během krize... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Důl, to jsou takové díry v zemi, ty vám nemůžou vzít, říká známá cimrmanovská replika. Světová ekonomika se v poslední době chová, jako by to už zase neplatilo: v dolech se těží, továrny zatím pracují, obchody přetékají zbožím – a přece se vše „otřásá“, „hroutí“ a prý snad dokonce míří vstříc krizi, jakou svět zažil naposledy ve 30. letech minulého století.

Světová hospodářská krize (nebo také „Velká deprese“) v plné síle udeřila na „černé úterý“ 29. října 1929 krachem burzy na Wall Street. Rozšířila se prakticky do celého světa a – navzdory jistému oživení v roce 1933 – trvala až do příchodu válečné konjunktury na konci 30. let.

Bublina

„Zažili jsme dvanáct měsíců nebývalého pokroku, úžasné prosperity. Pokud lze odhadnout budoucnost na základě minulosti, tento nový rok bude šťastný a plný nadějí,“ psal úvodník New York Times 1. ledna 1929. Vlivný průmyslník John Jacob Raskob krátce nato doporučil, aby všichni Američané investovali 15 dolarů týdně do akcií, což by zajistilo bohatství a prosperitu všem. Raskobovi ušlo, že obyčejní Američané si nemohou takovou investici dovolit. Jeho návrh nicméně ukazuje, jak bezmezný optimismus tehdy vládl.

Nelze se tomu divit, Amerika zažívala konjunkturu. Vyráběla ročně tolik automobilů jako pak až v 50. letech. Relativně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].