Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Dalo by se říct, že tímto číslem Respektu prochází duch Vlastimila Tlustého. Jeho počin, kdy se pro Novu nechal nafotit a natočit s figurantkou ve vířivce, aby redaktoři mohli v převleku nabízet politikům kompromitující materiály, a tak je nachytali, totiž vyvolal řadu otázek. Vydrží vláda pohromadě? Jaké praktiky se v politice používají? A co si smí ještě média dovolit?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Dalo by se říct, že tímto číslem Respektu prochází duch Vlastimila Tlustého. Jeho počin, kdy se pro Novu nechal nafotit a natočit s figurantkou ve vířivce, aby redaktoři mohli v převleku nabízet politikům kompromitující materiály, a tak je nachytali, totiž vyvolal řadu otázek. Vydrží vláda pohromadě? Jaké praktiky se v politice používají? A co si smí ještě média dovolit?

Poslední otázka je možná nejzásadnější, protože reportáž Novy sama o sobě nic nového neodhalila. V médiích se na adresu novinářské práce objevily kritické i oslavné názory. Prý když jsou žurnalisté vedeni veřejným zájmem, tak mohou i porušovat zákony. Takhle jednoduché to ale není, hranici je třeba hledat a opatrně. Těžko by se obhajovalo třeba vloupání do něčí kanceláře či odposlouchávání telefonu. Proto se tématu věnujeme v komentáři Marka Švehly či v krátkém rozhovoru K věci.

Pokud chcete dostat pětikorunu či lízátko, zajděte si do redakce MF Dnes. Zástupce šéfredaktora tohoto deníku Michal Musil totiž ve své glose napsal, že „jestli mi chce někdo vážně tvrdit, že případ pomohl Tlustému, ať se staví, dám mu pětikorunu nebo lízátko“. Kolega Musil vychází z toho, že Tlustému naopak záběry na jeho břicho ve sprše a řeči o milionech pro Baroše uškodí. To je ale mylná interpretace lidského konání, Tlustý totiž už není ve stavu, kdy mu jde o vlastní obraz či politickou budoucnost. On ví, že končí, jen nechce jít sám a rád by někoho dalšího z ODS stáhl ke dnu. Takže ano, případ Tlustému pomohl. Možná v Česku rapidně stoupne prodej lízátek.

Do vířivky (po kauze velmi populární slovo) se nepochybně s chutí vrhnou i sportovci (tedy pokud tam zrovna nebude pan Tlustý), kterých v Česku stále přibývá. Hlavní téma tohoto čísla Respektu od Karolíny Vitvarové-Vránkové je o tom, jak se Češi snaží bojovat s civilizačními chorobami na hřištích, v tělocvičnách a ve fitnesscentrech. Pokud nevíte, co je to kangaerobik, slamball či snowkayaking, rozhodně si článek přečtěte její článek.

Žádná sportovní zátěž se ale nevyrovná tobrukaerobiku, který zažívali naši vojáci během druhé světové války. Recenzi filmu Tobruk od Václava Marhoula, jenž o této etapě naší historie vypráví, najdete v rubrice Kultura.

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2008 pod titulkem Editorial