Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dárek pro Béma

Vlastimil Ježek byl odvolán z čela Národní knihovny. Mohlo by se to zdát jako bezvýznamná zpráva, která zanikne v záplavě důležitějších. Není tomu ale tak.

Vlastimil Ježek byl odvolán z čela Národní knihovny. Mohlo by se to zdát jako bezvýznamná zpráva, která zanikne v záplavě důležitějších. Není tomu ale tak. Ježek totiž nebyl ministrem kultury Jehličkou odvolán proto, že by zorganizoval nepovedené výběrové řízení na stavbu Národní knihovny, jak se tvrdí. Kdyby se tak postupovalo vždy, byly by už zdejší úřady prázdné. Ježek za nezahájení stavby knihovny může asi stejně jako ministr kultury Jehlička za to, že ještě nejsou schváleny církevní restituce.

O absenci srozumitelných důvodů vedoucích k Ježkovu odvolání svědčí naprosto školácké vytáčky náměstka ministra kultury Františka Mikeše, který v České televizi odmítl, že by to bylo jen kvůli stavbě blobu: „Těch důvodů může být víc. Je to jenom otázka… Mohou to být i otázky vztahové, že ne všichni lidé si vždycky padnou do oka, jedou ve stejném směru anebo řeší věci způsobem, který je ve shodě. Takže to všechno mohlo sehrát roli.“ Když se jej redaktorka zeptala, jestli jsou tedy za odvoláním vztahy obou mužů, náměstek otočil: „Ne, pojďme se vrátit k tomu, co jste naznačila na začátku. Pan Ježek se velmi angažoval v tom, aby se stavěla nebo doplnily chybějící kapacity Národní knihovny. A to se prostě nedaří.“

Co tedy za odvoláním předního státního úředníka je? Důležité je připomenout, že Vlastimil Ježek kandiduje za lidovce do Senátu. Už dva týdny před jeho sesazením představitelé KDU-ČSL mluvili o tom, že na ministerstvo dorazila urgentní žádost pražského primátora Pavla Béma, aby Ježek skončil. Její hlavní motiv je evidentně politický: Bém si moc přeje, aby v hlavním městě uspěli v senátních volbách všichni kandidáti ODS. Předpokládá totiž, že jinde si ODS nepovede příliš dobře, a to ani v krajských volbách, a pak bude moci svým spolustraníkům ukázat, jak je on na rozdíl od Topolánka ve „svém“ městě úspěšný. A tím si otevře cestu do čela ODS.

Pravda je, že Ježek je silný kandidát, který může občanským demokratům zatopit. Zájem Pavla Béma na oslabení jeho pozice by byl logický, méně smyslu už dává postup lidoveckého ministra kultury Jehličky. Proč jde proti svému kolegovi? Proč takhle škodí své straně? Vysvětlení je více, od toho, že tak činí kvůli vnitrostranickým bojům v KDU-ČSL nebo že má za pomoc s Ježkem slíbenou větší vstřícnost ODS k církevním restitucím, se kterými stojí a padá další Jehličkova kariéra. Každopádně Ježek teď může situaci před volbami využít: jsem nepohodlný muž a jsem na vaší straně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].