Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vášnivý rozvod zelených

Mimořádný sjezd zelených v severočeských Teplicích bude v mnoha směrech zcela výjimečný. O vedení strany se totiž o víkendu utkají donedávna ještě nerozluční političtí spojenci – Martin Bursík a Dana Kuchtová.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bursík nebo Kuchtová? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Bursík nebo Kuchtová? - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

„Už to nevydržím,“ říká po chvíli rozhovoru a sahá po cigaretě. Jen pár dní před sjezdem, který rozhodne o její další kariéře ve vysoké politice, je na Daně Kuchtové znát nervozita. „Je to napětí,“ říká v narážce na blížící se střet s Martinem Bursíkem o vedení zelených. „Každopádně chci vyhrát a nepochybuji, že se mi to nakonec podaří,“ hodnotí své šance proti Martinu Bursíkovi.

Ta cigareta je na místě. Mimořádný sjezd zelených v severočeských Teplicích bude v mnoha směrech zcela výjimečný. O vedení strany se totiž o víkendu utkají donedávna ještě nerozluční političtí spojenci – Martin Bursík a Dana Kuchtová (viz rámeček Konec nerozlučné dvojky). I když se jejich střet odehrává v hodně osobní rovině, lze v každém případě očekávat zajímavý souboj. Půjde o to, zda má strana odejít do opozice, nebo má zůstat i nadále v kabinetu a za jakých podmínek.

Stručně řečeno, fanoušci Kuchtové si přejí první variantu. Domnívají se totiž, že se zelení ve vládě málo prosazují. Další budoucnost proto vidí hlavně ve spolupráci s ČSSD, která je jim prý programově blíže než ODS. Bursíkovi stoupenci to vidí přesně naopak. Ve vládě chtějí zůstat, odchod do opozice by pro ně znamenal, že strana nedokáže dostát vládní odpovědnosti a to by vedlo k jejímu politickému úpadku.

I proto, že se bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].