Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Budou se dotovat solární panely?

Uvažujeme o koupi a instalaci slunečních panelů. Jejich pořízení není levná záležitost, a tak jsme se zajímali o možnost dotací. Velice nás překvapilo, že nejsou v tomto roce žádné. Máme naději na změnu v dotační politice našeho státu?

Uvažujeme o koupi a instalaci slunečních panelů. Jejich pořízení není levná záležitost, a tak jsme se zajímali o možnost dotací. Velice nás překvapilo, že nejsou v tomto roce žádné. Máme naději na změnu v dotační politice našeho státu?

JANA NUTILOVÁ, OTÍN

Do loňského roku byla možnost žádat o dotaci Státní fond životního prostředí, který na fotovoltaické panely přispíval až do výše 50 %. Bohužel v letošním roce fond věnuje většinu prostředků na spolufinancování programů z Evropské unie, které nelze využít pro instalaci panelů na výrobu elektřiny v domácnostech. Žádné státní dotace proto letošní rok není možné získat – podporují se pouze solární kolektory pro ohřev vody a vytápění.

Sluneční energii dotují i některá města, například Praha nebo Plzeň, i tady ale budete mít v Otíně smůlu. „Takový dotační program nemáme a nevím ani o obci, která by ho v našem kraji měla,“ říká vedoucí odboru životního prostředí kraje Vysočina Jan Joneš.

Investice do fotovoltaických panelů je vysoká (v řádech desítek tisíc korun), ale praxe ukazuje, že díky současným výkupním cenám ČEZ se nejdéle do deseti let vrátí. Vzhledem k tomu, že dnešní panely mají standardně záruku 25 let a cena elektřiny pravděpodobně poroste, tratit na koupi rozhodně nebudete.

Pokud plánujete nákup většího počtu panelů, bude ale výhodnější chvíli počkat. Podle mluvčího Jakuba Kašpara, chce ministerstvo životního prostředí dotace obnovit a přispívat na ně z výnosů z mezinárodního prodeje emisních povolenek. Během následujících čtyř let by na prodeji emisí měla Česká republika vydělat podle předběžných odhadů přes deset miliard korun. Značná část z této částky se využije na dotace domácnostem na zateplení a přechod na alternativní zdroje energie. Kdy přesně budete moci o dotaci na fotovoltaický panel žádat, ministerstvo zatím neví, možná už napřesrok, nejdéle v roce 2010.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2008 pod titulkem Budou se dotovat solární panely?