2008-1852-mobr-64AR342008n.jpg
2008–1852-mobr-64AR342008n.jpg • Autor: Respekt

2008-1852-vobr-64AR342008.jpg
Fotografie: Dr. Bircher-Benner snídá müesli… – Autor: Birchner – Benner Archive • Autor: Respekt

Jednu naběračku rozmačkaných ovesných zrnek nechte přes noc máčet ve dvou až třech naběračkách vody a citronové šťávy. Ráno přidejte smetanu, 200 gramů čerstvých nastrouhaných jablek, oříšky a mandle. Poté prostírejte k snídani, v menším množství můžete podávat i k večeři. A až se do pokrmu pustíte, vězte, že si právě pochutnáváte na původním müesli, jak ho vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner někdy během let 1895 až 1900. On ho ovšem podával navíc s chlebem namazaným máslem a kávou s mlékem. Celé menu pak nazýval Birchermüesli complet.

Maximilianu Bircher-Bennerovi, který se narodil právě před 141 lety, ovšem nepatří jen prvenství receptu suché celozrnné směsi s ovocem, kterou dnes snídá půlka světa. Je i autorem filozofie zdravého stravování a života, kterou přijala moderní medicína i uvědomělá část západní civilizace jako základ životního stylu.

První vitarián

K přípravě spartánského pokrmu se inspiroval během výletu do švýcarských Alp, kam vyrazil se svou ženou. Právě tam jim v jednom hostinci podávali na posilněnou podivné jídlo – d’Spys, jak říkal Bircher-Benner švýcarským dialektem. Když později svou směs nazval müesli, zdrobnělinou od švýcarského slova Mues, kaše (německy die Mus – proto existují dvě psané varianty názvu: německy müsli, švýcarsky müesli), netušil ještě, že to bude snad jediné švýcarské…

200834-vobr-01_obalka_velka.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

200834-vobr-01_obalka_velka.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 55 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte