Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Náttúrističtí andělé

Když mluvíme o hudbě, často se neubráníme „psychoanalytickým“ kategoriím smutná – veselá. U Sigur Rós se ale mnozí shodnou, že v ní žijí oba póly zároveň. Na rozdíl od extravertní a názorové Björk zůstává nejslavnější islandská skupina v mlžném oparu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Slyšte seismické vlny. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Slyšte seismické vlny. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Když mluvíme o hudbě, často se neubráníme „psychoanalytickým“ kategoriím smutná – veselá. U Sigur Rós se ale mnozí shodnou, že v ní žijí oba póly zároveň. Na rozdíl od extravertní a názorové Björk zůstává nejslavnější islandská skupina v mlžném oparu.

Kvarteto, vyzařující těžko postižitelnou ostrovní víru, která zbytku světa připadá jako něco mezi panteismem a spiritismem, se po vzestupu ke světové slávě z počátku milénia vrátilo domů. Nafilmovalo tu sérii koncertů Heima a názorově trochu přiostřilo. Na krátkém evropském turné nyní – po sedmi letech – přijíždí do Česka. V úterý zahraje v hokejové hale pražské Sparty.

Sdělení beze slov

„Jde o to, jaký chce Island v budoucnu být,“ říká baskytarista Georg Hólm k největšímu koncertu, jaký kdy ostrov zažil. Na konci června ho pod názvem Náttúra uspořádali Björk a Sigur Rós se zcela prozaickým účelem. „Snažíme se prodat turistům jako nejčistší země na světě. Máme nejlepší vodu, ryby, jehněčí, nejlepší vzduch. Budiž, to je věc vkusu,“ nechce Hólm soudit. „Ale chceme to všechno znečistit novými hliníkárnami? To se mi zdá směšné.“

Muzikanti koncertem odstartovali veřejnou diskusi o životním prostředí na Islandu, kde není stav věcí tak idylický, jak by se zdálo z báječných záběrů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].