Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Mejdan už skončil

Léta šlo všechno jako na drátkách a mejdan ještě neskončil. Po více než deset let těžila východní Evropa z výjimečné souhry šťastných okolností. Ekonomická a politická stabilita posílila důvěru investorů a snížila náklady na půjčky. Velký rezervoár levné a disciplinované pracovní síly spolu s uvolněným polem pro podnikatelské talenty daly vzniknout prosperující nové soukromé sféře.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Léta šlo všechno jako na drátkách a mejdan ještě neskončil. Po více než deset let těžila východní Evropa z výjimečné (a z větší části nepředvídané) souhry šťastných okolností. Ekonomická a politická stabilita (v deseti případech dokonce členství v Evropské unii) posílila důvěru investorů a snížila náklady na půjčky. Velký rezervoár levné a disciplinované pracovní síly spolu s uvolněným polem pro podnikatelské talenty daly vzniknout prosperující nové soukromé sféře. Ve většině zemí rostlo hospodářství přímo raketovým tempem (viz graf).

To nevyhnutelně muselo jednou skončit. Mzdové náklady se pomalu šplhají nahoru. Citelně chybí pracovní síly. Zastaralá infrastruktura, jako například nechvalně známé polské silnice, brzdí obchod. V několika zemích stoupá inflace. A na světových trzích, jak pro získávání kapitálu, tak pro export, se podmínky přiostřují. Tváří v tvář tomu všemu byl letošní růst překvapivě silný. To proto, že zpomalení v zemích euroklubu sotva začalo, domácí poptávka je na vzestupu a obchodní výměna mezi východoevropskými zeměmi začala vyrovnávat slabší vývoz na západ.

Pobaltská bublina

Velkými výjimkami jsou pobaltské země Estonsko a Lotyšsko, které se v posledních letech vyznačovaly kolosálními deficity obchodní bilance a krkolomným růstem. Teď jejich bubliny praskly. Tak například v Lotyšsku klesl v červnu obrat maloobchodního prodeje meziročně o 8,3…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].