Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Krátké léto autonomie

Dvacátého prvního srpna 1968 skončilo jednomu šestnáctiletému mladíkovi léto. Mně. Bylo to léto se Stepním vlkem, Jimim Hendrixem a Stones. Bylo to léto v jedné pracovité banátské vesnici, kde se polozralá rajčata nosila v bedýnkách k nákladnímu vlaku jedoucímu na Západ.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Richard Wagner - Autor: GEZET.DE • Autor: Respekt
Fotografie: Richard Wagner - Autor: GEZET.DE • Autor: Respekt

Richard Wagner

(1952) je spisovatel a esejista. Narodil se v rumunském Banátu, v oblasti obývané německou menšinou. Jako mnoho rumunských Němců v osmdesátých letech přesídlil do Německa. Žije v Berlíně. Jeho poslední kniha se jmenuje O osudu dobré země.

Dvacátého prvního srpna 1968 skončilo jednomu šestnáctiletému mladíkovi léto. Mně. Bylo to léto se Stepním vlkem, Jimim Hendrixem a Stones. Bylo to léto v jedné pracovité banátské vesnici, kde se polozralá rajčata nosila v bedýnkách k nákladnímu vlaku jedoucímu na Západ. A taky léto u řeky, s děvčaty v bikinách – darech od západního příbuzenstva. Jejich západní auta – další dary od příbuzenstva – parkovala vedle našich kol, my jsme se snažili pamatovat si jejich jména, názvy aut, a ony se smály názvům našich kol, která se všechna jmenovala Victoria. Ale bylo to i léto z rádia, se jmény jako Dubček a Pelikán, Goldstücker a Šik.

To vše mělo najednou skončit? Vždyť to teprve začínalo. Dvacátého prvního srpna vyšel Ceauşescu, tehdy padesátiletý šéf komunistické strany, na balkon Ústředního výboru v Bukurešti a před shromážděným davem měl projev proti vstupu sovětské armády a jejích vazalů do Prahy. Bylo to neslýchané pro nás pro všechny, mladé, staré, komunisty, antikomunisty, většinou i menšiny. V celém východním bloku byl jediný. Jak bylo něco takového možné?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].