Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

To nejlepší, co jsem pro Evropu udělala

Dlouho to vypadalo, že Česká republika si evropských peněz moc neužije, protože nebude schopná včas připravit podklady.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Katarína Mathernová • Autor: Respekt
Fotografie: Katarína Mathernová • Autor: Respekt

Na první pohled může působit stroze, ale stačí zažertovat o pěkném výhledu z její šedivé kanceláře a začne se uvolněně smát. Mluví energicky, neplýtvá slovy a na ženu má velmi pevný stisk ruky. Člověka napadne, že jednání s ní musela být tvrdá. A Češi o tom vědí své. Třiačtyřicetiletá Slovenka Katarína Mathernová patří k nejvýše postaveným lidem z nových členských států v hlavní úřadovně Evropské unie. Jako zástupkyně generálního ředitele pro regionální politiku v Evropské komisi měla na starosti vyjednávání o bezmála 700 miliardách, které by v příštích letech mělo Česko čerpat z podpůrných fondů EU.

Dlouho to vypadalo, že Česká republika si evropských peněz moc neužije, protože nebude schopná včas připravit podklady. Nakonec to ale dopadlo lépe – do roku 2008 jsme vstoupili jen s jedním nedodělaným programem pro čerpání peněz ze čtrnácti. Neměl tedy pravdu Jiří Čunek, když říkal, že chyba není na české straně, ale v nedostatečné práci euroúředníků?

Znám tento pražský názor a přijde mi trochu legrační. Je ale samozřejmé, že se v posledních měsících zrychlilo na obou stranách – zdůrazňuji, na obou stranách.

Já ale hlavně nesouhlasím s premisou, že na tom Česko bylo špatně. Ze strany komise to tak nikdo necítil, na rozdíl od české politické scény a médií. Já jsem to tak nikdy nevnímala. Byla jsem si vědoma, že shoda na programech si vyžádá složitou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].