Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Craig Venter má pravdu v tom, že vědec nemůže věřit v Boha. Přestal by se totiž cítit sám jako Bůh.

Dobrý vědec nemůže věřit v Boha

Respekt 01/08

Lidé nevládnou časem

Cituji z uvedeného rozhovoru s Craigem Venterem v prvním letošním čísle Respektu: „…nejde být dobrým vědcem a zároveň věřit v nějakého nadpřirozeného Stvořitele.“

Craig Venter má pravdu v tom, že vědec nemůže věřit v Boha. Přestal by se totiž cítit sám jako Bůh.

Jenže vědci tohoto smýšlení zapomínají šmahem na jednu okolnost, že totiž lidé nevládnou časem.

Tedy Časem. Mohou jej vnímat, měřit, podřizovat se mu, nechat se jím terorizovat, ale nemohou jej zvládnout do té míry, aby, seznavše, že se ve svých vědeckých směrech dali  zkázonosným směrem, jej mohli vrátit zpět a začít znova.

Pokud vědci zkoumají, jak tento popíraný Stvořitel tvořil a stvořil, budiž, v pořádku. Ale měli by být velmi zdrženliví ve snaze tvoření napodobovat. Ono se to stejně většinou nezdaří, ale i to dítě ze zkumavky, i když je to jen chabá napodobenina původního záměru – Božího? Přírodního? –, je šťourání do  výlučných práv původního Tvoření a výsledky a  následky se mohou ukázat až v době, kdy plagiátoři původního Tvůrce budou dávno zpopelněni. Např. zásahy člověka do biologické rovnováhy na planetě: vždyť spásonosný výsledek zkázonosné činnosti divokých sloních stád se projeví po 500 letech!

Záchrana postižených lidských plodů, všechny ty implantace a podpůrné zákroky pro srdce, játra, ledviny, slinivku se v populaci vzdor nadšení vědců nad lékařskými úspěchy mohou ukázat pro lidskou společnost zkázonosné!

Třeba po těch 500 letech. Protože člověk nevládne tím, co nazývá Čas.

J. V. Pospíšilová-Šteflová, publicistka

Oprava

V článku Země úředních větrů (Respekt č. 2) jsme uvedli, že tiskový mluvčí krajského úřadů v Ústí nad Labem „nestihl zodpovědět otázky Respektu“, čímž mohl vzniknout dojem, že tiskové oddělení krajského úřadu nebyl schopné nebo ochotné vyžádané informace podat. Ve skutečnosti se však jednalo o čistě časový problém, protože jsme otázky poslali s velmi malou časovou rezervou. Odpovědi, které úřad poskytl po uzávěrce, však na vyznění článku nic nezmění.

Zároveň se omlouváme za malou faktickou chybu. Studii, která po stavbě elektrárny počítá s vyššími emisemi, nezískalo město Krásná Lípa z krajského stavebního úřadu (jak jsme omylem uvedli), ale z příslušného stavebního úřadu v Rumburku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].