Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Žádné zkratky

Privatizuj, dereguluj a liberalizuj. A nezadlužuj stát. Takto zní obvyklé doporučení pro ekonomiky, které se transformují (nebo je postihla krize), z pera „washingtonských institucí“ Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Privatizuj, dereguluj a liberalizuj. A nezadlužuj stát. Takto zní obvyklé doporučení pro ekonomiky, které se transformují (nebo je postihla krize), z pera „washingtonských institucí“ Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Jsou to základní pilíře takzvaného Washingtonského konsenzu, který zmíněné instituce formulovaly v 90. letech a jehož doporučeními se řídily také země střední a východní Evropy po roce 1989. Nyní se však zdá, že se pod washingtonskými základními kameny povážlivě otřásá zem.

Zpráva o růstu

Londýn, Káhira, Kapské Město, New York a karibský ostrov St. Kitts byly prvními příjemci studie Světové banky nazvané Growth report, tedy Zpráva o růstu. Do čela týmu, který zprávu připravoval, posadila Světová banka nositele Nobelovy ceny za ekonomii, profesora Stanfordovy univerzity Michaela Spence. V jeho týmu se objevili lidé jako guvernér čínské centrální banky, bývalý prezident Mexika či bývalí ministři financí Turecka a Jižní Afriky. Ambiciózní název reportu a samotný autorský tým ukazují, že zpráva, mající podtitul Strategie udržitelného růstu a všeobecného rozvoje, nebude jen obvyklou analytickou publikací Světové banky.

Není tajemstvím, že popularita „rad“ těchto institucí, které hlásaly oslabení státu a liberální přístup k trhům, je v „nezápadním“ světě (až na nějaké výjimky) blízká bodu mrazu. Zejména od krize v jihovýchodní Asii roku 1997 a od kolapsu argentinské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].