Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hudba

Anglický mistr živého samplování, asistent Björk a společenský kritik naživo (zne)užívá orchestr. Doslova hraje na hudebníky, nástroje i pulty na noty, obrací naruby očekávání swingové pohodičky a mixuje taneční beaty plné znepokojení a malých poruch.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

The Matthew Herbert Big Band

Lucerna Music Bar, Praha, 20. 7.

Anglický mistr živého samplování, asistent Björk a společenský kritik naživo (zne)užívá orchestr. Doslova hraje na hudebníky, nástroje i pulty na noty, obrací naruby očekávání swingové pohodičky a mixuje taneční beaty plné znepokojení a malých poruch.

Vít Sázavský: Nerez 1982–2007 Neřež

Indies MG

Čtyři nahrávky Nerezu a čtrnáct pozdějšího Neřež; ohlédnutí za pětadvaceti lety aranžmá a zpěvu Víta Sázavského, který nedávno oslavil padesátiny.

Alva Noto: Unitxt

Raster Noton

Carsten Nicolai právě vystavuje v pražské galerii Futura. V Japonsku natočil taneční plochy, do kterých znějí čísla a informace z kreditek a účtů, jež měl zrovna v peněžence. Japonci na to prý v klubu skutečně tančili.

Magnetik: Laudanum

X Production

Moimir Papalescu a saxofonista Petr Van Krbetz nazvali album podle latinského výrazu pro opium. Noční hudba, jež má znít do ticha a klidu, oživuje syntezátor, který byl v osmdesátých letech nepostradatelný: Yamahu DX7.

Kevin Shields & Patti Smith: The Coral Sea

Pask

Punková básnířka vypráví o fotografu Robertu Mapplethorpovi, který během umírání na AIDS vykonal dlouhou cestu, aby ještě spatřil Jižní kříž. Protagonista My Bloody Valentine tu není hlukový mučitel, ale docela citlivý autor zvukového chvění.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].