Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Je později, než si myslíte

Uvážíme-li současné vysoké ceny ropy a skutečnost, že Irák konečně dělá první pokroky na cestě ke stabilitě, je zpráva o možném prudkém zhoršení situace na Blízkém východě tím posledním, co by svět chtěl slyšet. Bohužel není vyloučeno, že to přesto uslyší.

Uvážíme-li současné vysoké ceny ropy a skutečnost, že Irák konečně dělá první pokroky na cestě ke stabilitě, je zpráva o možném prudkém zhoršení situace na Blízkém východě tím posledním, co by svět chtěl slyšet. Bohužel není vyloučeno, že to přesto uslyší.

V posledních týdnech se rozpoutaly živé diskuse o možnosti izraelského vojenského útoku na íránská jaderná zařízení. Izrael provedl nad Středozemním mořem okázalá cvičení vojenského letectva za použití techniky dalekého dosahu a jeden bývalý náčelník izraelského generálního štábu se nechal slyšet, že pokud Írán bude pokračovat ve svém jaderném programu, je útok nevyhnutelný.

Toto řinčení zbraněmi může být pouhým blafováním, které má Íránu signalizovat, že by bylo rozumné přestat s obohacováním uranu, jak mu už ostatně nejméně před dvěma lety přikázala Rada bezpečnosti OSN. Ale také nemusí.

Až donedávna obavy z izraelského nebo amerického útoku na Írán slábly. Pravděpodobnost amerického úderu se snížila poté, co americké zpravodajské služby loni v prosinci zveřejnily své nepohodlné zjištění, že Írán přestal s pokusy o vývoj jaderné zbraně v roce 2003. Diplomaté mohli poukazovat na to, že se dosáhlo pokroku – tedy takového pokroku, na jaký diplomaté obvykle poukazují: byla přijata řada rezolucí Rady bezpečnosti, které podpořil nejen Západ, ale i Rusko a Čína a které Íránu přikazují zastavit centrifugy na obohacování uranu. Byly také uvaleny sankce – naposledy před dvěma týdny ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].