Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

V roce 1920 napsal Karel Čapek román R.U.R. a světové jazyky od něj převzaly slovo robot. V roce 1957 napsal Isaac Asimov první ze slavné série románů, v nichž vystupuje robot Daneel Olivaw a jeho lidský přítel, detektiv Eliáš Baley, kteří kromě jiného prověřují, zda jsou tři zákony robotiky opravdu tak dokonalé.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V roce 1920 napsal Karel Čapek román R.U.R. a světové jazyky od něj převzaly slovo robot. V roce 1957 napsal Isaac Asimov první ze slavné série románů, v nichž vystupuje robot Daneel Olivaw a jeho lidský přítel, detektiv Eliáš Baley, kteří kromě jiného prověřují, zda jsou tři zákony robotiky opravdu tak dokonalé. Vše podstatné o robotech a lidech bylo tedy už dávno napsáno a promyšleno. Jen roboti chyběli.

Mezitím, aniž jsme si toho pořádně všimli, obývá naši planetu spolu s námi už přes milion robotů. Někteří mají zrak, jiní hmat, někteří váží tunu, jiní pár kilo, někteří montují auta, jiní čepují pivo, někteří se podobají lidem, jiní pavoukům. Jak píše týdeník The Economist, „roboti jsou čím dál chytřejší a zručnější. Zdá se, že jejich doba skutečně už přichází.“ (str. 36–41). Pokud má někdo k robotům opravdu daleko, přestože studoval fyziku a živil se jako softwarový inženýr, tak je to spisovatel Dale Pendell. Desítky let místo umělé inteligence zkoumá vlastní duši – a klíč k jejímu otevření hledá v rostlinách. Nejvíc ho obohatila divotvorná šalvěj, její vzácný druh, který indiáni používali k věštění. „Vykouřil jsem dýmku a najednou čas a prostor upadl někam dolů. Vzal jsem si na pomoc tarotové karty a figurky z nich ožily a nabídly mi pomoc. Poradily mi skvěle.“ Že jsou rostliny i nebezpečné? Jistě, ale „riziko k životu patří“. My také pijeme kávu, tedy výtažek z rostliny. „Káva je realistická. Je to perfektní droga pro kapitalismus,“ říká v rozhovoru s Petrem Třešňákem Pendell (str. 42–45).

Vliv kávy na kapitalismus by jistě stál za podrobnější analýzu. Možná proto, že v Americe pijí tak slabou kávu, oslabil tam v poslední době kapitalismus svůj smysl pro realitu. Akciové trhy se – řečeno hantýrkou bookmakerů – propadají z býčích do medvědích. Jan Macháček, kterého tímto vítám zpátky v Respektu, ve svém komentáři (str. 13) pojmenovává příčiny nynější krize, z nichž jedna zní: „Chtít všechno rychle a hned není jen syndrom postkomunismu, ale bohužel celého světa.“

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

MARTIN M. ŠIMEČKA

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2008 pod titulkem Editorial