Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Cvrček na slunce

Solárních „vychytávek“ je dnes na českém i internetovém trhu celá řada. Od solárních hodinek, přes model cyklisty, který poněkud maniakálně jezdí na solárním rotopedu, po dřevěné modely historických letadélek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jen když svítí sluníčko. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Jen když svítí sluníčko. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Je zelený. Má nožky jako drátky a na zádech mu trůní malý solární panýlek. V bublinových očích se mu lesknou černé panenky. Je to hračka ve tvaru cvrčka, který se pohybuje díky sluneční energii a můžou si s ním hrát přírodu šetřící děti, nepřátelé vybitých baterek a čtenáři Ondřeje Sekory.

Cvrček není sám, solárních „vychytávek“ je dnes na českém i internetovém trhu celá řada. Od solárních hodinek, přes model cyklisty, který poněkud maniakálně jezdí na solárním rotopedu, po dřevěné modely historických letadélek. Většinou mají společnou nezáživnou fazonu, nijak oslnivé provedení a vysokou cenu pohybující se kolem 500 korun.

Hračky na solární energii jako cvrček, červené autíčko nebo zelený létací objekt od italské firmy Ecotoys jsou oproti nim nejen „eko“, ale taky krásné. Mají jednoduché čisté tvary, navíc stojí pouhých 14,50 eura a lze si je objednat na internetové stránce http://shop.ecotoys.it/virtuastore. Firma navíc z každého prodaného zeleného cvrčka věnuje jedno euro na rozvojové projekty ve třetím světě.

„Solární“ jsou ovšem i hračky pro dospělé. Některé jsou dobré skutečně nanejvýš na hraní: třeba čepice se solárním větrníkem anebo kapesní lampička, kterou si lze posvítit jenom, když je slunečno. Když ovšem vyrazíte na túru na konec světa, kam nevedou žádné dráty, může se solární pohon hodit. Pokud si oblečete bundu Solar JKT značky Zegna, která má na límci zabudovaný panel napájející baterii, můžete poslouchat hudbu z iPodu nebo pět hodin telefonovat třeba z bolivijské pouště. Asi nejpraktičtější ze všech solárních pomocníků je nabíječka FreeLoader (http://ww.solartechnology.co.uk), o níž anglický výrobce tvrdí, že po třech až pěti hodinách nabíjení vám vydrží iPod fungovat 18 hodin a mobil až 44 hodin. K nabíječce za 29,99 libry dostanete různé konektory pro klasické USB, Nokiu, Sony Ericsson a další značky. U nás se na výrobu a vývoj „nositelné elektroniky“ na sluneční energii vrhla plzeňská firma Applycon a usnadňuje tak život nejen hračičkům, ale i záchranářům nebo od světa odříznutým pracovníkům rafinerií.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].